2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Πώς θα νηστέψετε γλιτώνοντας τα παραπανίσια κιλά;

Πώς θα νηστέψετε γλιτώνοντας τα παραπανίσια κιλά;

Η παράδοση της νηστείας και η αποχή που επιτάσσει από το συγκεκριμένες τροφές, κρύβει από πίσω ένα βαθύτερο νόημα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο «καθαρίζει» ο οργανισμός από τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας μίας ανθυγιεινής και «σπάταλης» διατροφής, αλλά συγχρόνως το μυαλό και το πνεύμα των πιστών εξαγνίζονται, μέσα από έναν πιο «φειδωλό» τρόπο ζωής σε κάθε τομέα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που έχουν παρατηρήσει την αντίδραση του οργανισμού κατά τη διάρκεια της νηστείας και με το πέρας αυτής, υποστηρίζουν πως είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία μας. Ωστόσο, μέσα στις 40 μέρες που ακολουθούν, θέλοντας να μείνουμε συνεπείς στη νηστεία, μπορεί να υιοθετήσουμε λάθος συνήθειες οι οποίες τελικά να μας προσθέσουν επιπλέον βάρος. Τα Σαρακοστιανά εδέσματα είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικά αλλά σίγουρα λιγότερο χορταστικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να… τσιμπολογάμε όλη μέρα σε μία προσπάθεια να «ησυχάσουμε» την πείνα μας.

Για να μην πέσετε στην παραπάνω «παγίδα» και ανέβει ο δείκτης στη ζυγαριά λίγο πριν το… πολυαναμενώμενο Καλοκαίρι, έχουμε καταγράψει μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε στα ίδια κιλά που είστε σήμερα και την περίοδο της Σαρακοστής.

- Μπορεί ο χαλβάς να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι από το τραπέζι της Σαρακοστής, η κατανάλωσή του όμως, καλό θα ήταν αν γίνεται με μέτρο. Ο χαλβάς είναι ένα γλυκό πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, δεν είναι όμως τόσο «αθώο». Οι θερμίδες που εμπεριέχει το καθιστούν σχεδόν αποτρεπτικό για ένα άτομο που θέλει να προσέξει τη διατροφή και τη σιλουέτα του.

- Το ψωμί και τα παξιμάδια είναι ένας οικονομικός και γρήγορος τρόπος να κατευνάσουμε την πεινά μας, όμως, μπορεί να γίνει η αιτία να αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος χωρίς καν να το καταλάβουμε. Καλό θα ήταν να συνοδεύουμε το κάθε γεύμα μας με μία φέτα ψωμί και ένα παξιμάδι στο ίδιο περίπου μέγεθος. Επιπλέον, οι… βούτες στο λάδι, έχουν πάντα αρνητικά αποτελέσματα στη ζυγαριά.

- Ο ανθρώπινος οργανισμός για να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, χρειάζεται τουλάχιστον 5 γεύματα. Την περίοδο της νηστείας είναι δύσκολο να παραμείνουμε συνεπής στον συγκεκριμένο αριθμό αφού νιώθουμε διαρκώς πως πεινάμε. Επιλέγοντας σνακ με λίγες θερμίδες όπως λαχανικά, φρούτα, ακόμη και κάποιο σπιτικό ρόφημα με καρυκεύματα, θα καταφέρουμε να «ξεγελάσουμε» την πείνα μας μέχρι το επόμενο κυρίως γεύμα. 

- Μπορεί οι τροφές που συμπεριλαμβάνει η Σαρακοστιανή διατροφή να είναι ως επί το πλείστον υγιεινές και θρεπτικές για τον οργανισμό, χρειάζεται όμως να δείχνουμε προσοχή στις ποσότητες που καταναλώνουμε από την κάθε τροφή. Όταν λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που είμαστε ικανοί να καταναλώσουμε μέσα στη μέρα, η επιπλέον ενέργεια «αποθηκεύεται» και μετατρέπεται σε λίπος. Να είστε προσεχτικοί και να μην ξεχνάτε πως «παν μέτρον άριστον».

- Το ελαιόλαδο, ο «υγρός χρυσός» όπως πολλοί το αποκαλούν είναι ένα συστατικό που δεν λείπει από κανένα Σαρακοστιανό πιάτο. Είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και φημίζεται για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία του οργανισμού. Δεν πρέπει όμως να το παρακάνουμε. Μία με δύο κουταλιές υπολογίζονται περίπου στις 100 θερμίδες.