3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Πώς θα φτιάξεις τον γευστικό zero sugar χαλβά που θα θες να απολαμβάνεις όλον τον χρόνο

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο χαλβάς είναι μία από τις πιο αγαπημένες μας σαρακοστιανές γεύσεις! Πρόκειται για μία παραδοσιακή γλυκιά συνταγή που έχει καταφέρει να περάσει από τις γιαγιάδες στις μαμάδες μας και πλέον, έχει έρθει η ώρα να την τολμήσουμε και εμείς με τη σειρά μας. Ωστόσο, επειδή η κλασική συνταγή απαιτεί μπόλικη ποσότητα ζάχαρης, γεγονός που δεν συμβαδίζει απόλυτα με τις διατροφικές μας επιλογές, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μερικές μικρές μετατροπές, δημιουργώντας έναν πρωτότυπο zero sugar χαλβά, τον οποίο θα μπορούμε να απολαμβάνουμε όλον τον χρόνο δίχως ενοχές. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις, καθώς και τα υλικά που θα συμπεριλάβεις στη συνταγή, για να δημιουργήσεις έναν άκρως γευστικό σιμιγδαλένιο χαλβά με «πλούσια» σοκολάτα και 0% ζάχαρη!

Zero sugar χαλβάς με «πλούσια» σοκολάτα

2/3 φλυτζ. ελαιόλαδο

1 φλυτζ. σιμιγδάλι ψηλό

1 φλυτζ. σιμιγδάλι χοντρό

1 κ.σ. κανέλα τριμμένη

1 ½ φλυτζ. μέλι

4 φλυτζ. βραστό νερό

1/2 φλυτζ. αμύγδαλα

1/2 φλυτζ. σταφίδα

φλούδα πορτοκαλιού

φλούδα λεμονιού

ξυλάκι κανέλας

100 γρ. σοκολάτα υγείας ή κουβερτούρα

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή σου γεμίζοντας μία κατσαρόλα με νερό και τοποθετώντας την στο αναμμένο μάτι της κουζίνας. Θα ρίξεις μέσα στο νερό το ξυλάκι κανέλας, τις φλούδες των φρούτων και θα περιμένεις το νερό να βράσει και να πάρει το ανάλογο άρωμα. Στη συνέχεια, θα προσθέσεις το μέλι και θα ανακατέψεις καλά μέχρι να λιώσει στο νερό.

Θα τοποθετήσεις μία δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, θα ρίξεις το ελαιόλαδο και θα περιμένεις να ζεσταθεί για να καβουρδίσεις το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας το με μία κουτάλα για αρκετή ώρα, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει και να αποκτήσει ένα σκούρο χρώμα. Έπειτα, θα προσθέσεις τη σκόνη κανέλας και τις σταφίδες. Θα αφαιρέσεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και χρησιμοποιώντας μία κουτάλα, θα ρίχνεις λίγο λίγο από το ζεστό αρωματισμένο νερό μέσα στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι.

Όταν ολοκληρώσεις τη διαδικασία, θα επαναφέρεις την κατσαρόλα με τον χαλβά πάνω στο αναμμένο μάτι και θα επιμείνεις με το ανακάτεμα, μέχρι ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Στη συνέχεια, θα βάλεις τον μισό χαλβά στη φόρμα και στην ποσότητα που έχει μείνει στην κατσαρόλα, θα προσθέσεις τα αμύγδαλα και την σοκολάτα, αφού πρώτα την έχεις μετατρέψει σε τρίμα. Θα συνεχίσεις με το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και μόλις το μείγμα σου ομογενοποιηθεί, θα ρίξεις την υπόλοιπη ποσότητα του χαλβά στη φόρμα. Θα περιμένεις λίγες ώρες μέχρι να κρυώσει καλά το γλυκό και έπειτα, θα αναποδογυρίσεις με προσοχή τον χαλβά σε μία πιατέλα.

Τέλος, για εσένα που δεν είσαι λάτρης της σοκολάτας ή ιδανικά θα ήθελες να την αποφύγεις, να ξέρεις πως μπορείς να την αντικαταστήσεις με ένα φλυτζάνι χυμό από φρέσκο πορτοκάλι, δίνοντας στο γλυκό σου μία φρουτώδη γεύση και ένα πιο ιδιαίτερο άρωμα!