4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Υγιεινές, γλυκές επιλογές για τη Σαρακοστή: Τρεις προτάσεις για την κουζίνα μας

Αν είσαι από αυτούς που αγαπούν τα γλυκά, θέλουν όμως να είναι πάντα fit και να μην ξεφεύγουν, τότε ίσως κατά τη νηστεία της Σαρακοστής, αποκτήσεις έναν επιπλέον προβληματισμό: Ποιο νηστίσιμο γλυκό να προτιμήσεις ώστε να είναι υγιεινό και να μην επιβαρύνει τον οργανισμό σου, για να ικανοποιήσεις και τη γεύση σου και τον… γυμναστή σου; Ας δούμε αναλυτικά τα πιο δημοφιλή νηστίσιμα γλυκά και τι προσφέρει το καθένα διατροφικά και από άποψη θερμίδων.

Ο μακεδονικός χαλβάς

Ταχίνι, δηλαδή αλεσμένο σουσάμι και ζάχαρη, είναι τα βασικά συστατικά του μακεδονικού χαλβά, που είναι, ίσως, το πιο δημοφιλές γλυκό της Σαρακοστής. Στα θετικά του συγκαταλέγεται η περιεκτικότητά του σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες, κάλιο και μαγνήσιο – στοιχεία που συμβάλλουν σε μια σειρά από λειτουργίες του οργανισμού, μεταξύ των οποίων το νευρικό και μυϊκό σύστημα. Στα αρνητικά του, η μεγάλη του θερμιδική αξία, καθώς 100 γραμμάρια «σκέτου» χαλβά (χωρίς ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα) περιέχουν περί τις 500 θερμίδες.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς

Με βάση το σιμιγδάλι, όπως λέει και το όνομά του, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, καθώς παρασκευάζεται με ελαιόλαδο. Επίσης, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β που μεταξύ άλλων ευνοούν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Και πάλι όμως, χρειάζεται μέτρο και προσοχή, καθώς τα 100 γραμμάρια αποδίδουν περισσότερες από 300 θερμίδες.

Η μαύρη σοκολάτα

Το κακάο, που η μαύρη σοκολάτα περιέχει σε μεγάλη περιεκτικότητα, είναι πηγή αντιοξειδωτικών που προστατεύουν την καρδιά και θωρακίζουν κατά της εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα περιέχει κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, βιταμίνες Α και Ε, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, καλά λιπαρά οξέα (στεατικό και ελαϊκό) καθώς και σίδηρο. Εξυπακούεται πως χρειάζεται μέτρο, καθώς είναι από τις τροφές με υψηλή θερμιδική αξία: Τα 30 γρ. περιέχουν περί τις 170 θερμίδες.

Το παστέλι

Σουσάμι και μέλι είναι τα βασικά συστατικά του παστελιού και θεωρούνται και τα δύο από τις πολυτιμότερες τροφές. Το σουσάμι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ασβέστιο – πολύ περισσότερο από το γάλα, για παράδειγμα, όπως και σε μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο και σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι 30 γραμμάρια παστελιού περιέχουν 150 θερμίδες.

Τα γλυκά κουταλιού

Γλυκό από φρούτο και ζάχαρη, πόσο επιβαρυντικό μπορεί να είναι; Κατά μέσο όρο, μία μερίδα γλυκό του κουταλιού περιέχει 100-150 θερμίδες – που για γλυκό θεωρείται πολύ λίγο. Πώς φτιάχνονται τα γλυκά του κουταλιού; Από φρούτα που βράζουν με σιρόπι ζάχαρης. Κρατούν από τα φρούτα τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά και από τη ζάχαρη τις… θερμίδες!

Τα σαρακοστιανά γλυκά είναι λαχταριστά, μας δελεάζουν και, πράγματι, έχουν πολλά να μας προσφέρουν. Προσέχοντας τις ποσότητες, είναι βέβαιο πως θα κερδίσουμε τη γεύση και όλα τα καλά τους συστατικά, αποφεύγοντας την επιβάρυνση στο βάρος μας.