1η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η Σαρακοστή και όλα όσα πρέπει να προσέξουμε αυτή την περίοδο

Η Σαρακοστή, πέρα από τον θρησκευτικό της χαρακτήρα, έχει ενταχθεί πλήρως στην ελληνική παράδοση και τιμάται δεόντως στα τραπέζια όλης της επικράτειας. Ειδικά φέτος, υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε, μπορούμε οι περισσότεροι, να νηστέψουμε τιμώντας την παράδοση, αλλά και δοκιμάζοντας παράλληλα νέες συνταγές. Η Σαρακοστή όμως είναι μια περίοδος κατά την οποία μπορεί να ξεφύγουμε πριν καλά – καλά το καταλάβουμε και να βρεθούμε το Πάσχα με έξτρα κιλά που δεν θα ξέρουμε ούτε από πού μας ήρθαν ούτε πώς να τα χάσουμε. Για να είμαστε λοιπόν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μετά από 40 ημέρες, καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας τα εξής:

- Μακριά από τις υπερβολές: Όπως σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, οι υπερβολές δεν οδηγούν ποτέ σε καλό. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι δεν υπάρχει δικαιολογία να πέσουμε «με τα μούτρα» στον μακεδονικό χαλβά επειδή δεν έχουμε άλλα γλυκά διαθέσιμα. Μπορεί να είναι νηστίσιμος, αλλά περιέχει αρκετές θερμίδες.

- Ετοιμάζουμε πλήρη γεύματα: Τα σαρακοστιανά είναι συνήθως ελαφριά φαγητά που δεν δημιουργούν εύκολα την αίσθηση κορεσμού κι έτσι παρασυρόμαστε και τρώμε περισσότερο. Εάν όμως ετοιμάζουμε πλήρη γεύματα, με λαχανικά, πρωτεΐνη και τα απαραίτητα στοιχεία κάθε φορά, θα είμαστε πολύ πιο ασφαλείς.

- Δεν ξεχνάμε το νερό: Το άφθονο νερό είναι σύμμαχός μας για υγιή οργανισμό, λαμπερό δέρμα και μια σειρά από λειτουργίες. Κατά τη Σαρακοστή, όπου βασικός στόχος είναι η αποτοξίνωση, είναι βέβαιο πως το νερό θα μας βοηθήσει και να τον επιτύχουμε και να μην πεινάμε ενδιάμεσα.

- Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με κέφι: Αν πάρουμε την απόφαση να νηστέψουμε επί 40 ημέρες, καλό είναι να μην το κάνουμε καταναγκαστικά, αλλά αντίθετα να αισθανόμαστε βέβαιοι για τις επιλογές μας και σίγουροι για την προσπάθειά μας.

- Συνδυάζουμε την παράδοση με μοντέρνες πινελιές: Μπορεί η Σαρακοστή να «επιτάσσεται» από την παράδοση, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να πειραματιστούμε με τις γεύσεις στην κουζίνα μας. Οι γίγαντες δεν γίνονται μόνο πλακί στον φούρνο, οι αγκινάρες αλά πολίτα και τα φασόλια φασολάδα. Μπορούμε εύκολα και γρήγορα να εντάξουμε στο μενού μας νέες συνταγές με φαντασία και δημιουργικότητα.

- Βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας: Αν αποφασίσουμε να νηστέψουμε και αφήνοντας κατά μέρος τους θρησκευτικούς λόγους, το κάνουμε για να επωφεληθεί, κυρίως ο οργανισμός μας. Γιατί λοιπόν να μην τον βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο, εντάσσοντας και την άσκηση στην καθημερινότητά μας; Σε ήπια στάδια, αρχικά, πιο εντατικά στη συνέχεια, από την άσκηση έχουμε μόνο να κερδίσουμε.

Ας γίνει λοιπόν η φετινή Σαρακοστή ο πιο καλός μας φίλος για μια νέα αρχή για τον ίδιο μας τον εαυτό!