Υπάρχουν κανόνες για να απολαύσουμε το ούζο ακόμη περισσότερο;

Η Σαρακοστή δεν είναι μόνο ευκαιρία για να νηστέψουμε, αλλά και για να έρθουμε κοντά με τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα. Γύρω από τα γιορτινά τραπέζια μοιραζόμαστε νόστιμους μεζέδες, ιστορίες και χαμόγελα. Τσουγκρίζουμε ποτήρια με ούζο, ανταλλάσσουμε ευχές και απολαμβάνουμε λίγο περισσότερο κάθε στιγμή.

Οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και ταβερνάκια αυξάνονται αυτές τις ημέρες του χρόνου, καθώς η διάθεση όλων είναι πιο χαλαρή. Σε αυτό φυσικά βοηθάει και το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε περίσταση εδώ και πολλά χρόνια… Συνοδεύει άψογα τους σπιτικούς νηστίσιμους μεζέδες που ετοιμάζουμε με μεράκι και μας ανεβάζει τη διάθεση. Γίνεται αφορμή για να οργανώνουμε μικρές ή μεγαλύτερες συγκεντρώσεις με φίλους και να μοιραζόμαστε στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.

Πόσο μάλλον τις ημέρες της Σαρακοστής, που προσπαθώντας να ακολουθούμε τις παραδόσεις, επιζητούμε και ένα παραδοσιακό ποτό. Για αυτό και εδώ και χρόνια επιλέγουμε το απόσταγμα που παράγεται στο Πλωμάρι της Λέσβου από την οικογένεια Καλογιάννη με αγάπη και μεράκι. Γιατί ποιος δεν θέλει να προσφέρει το καλύτερο στην οικογένεια και τους φίλους του;

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι το «μυστικό» που μάθαμε από τους γονείς μας και πάντα μας φέρνει όμορφες αναμνήσεις: Συγκεντρώσεις, τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα, τσουγκρίσματα σε μεζεδοπωλεία, ονειρικά σκηνικά από νησιά… Εικόνες που μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε τη ζωή λίγο πιο αισιόδοξα και να εκτιμάμε τις μικρές στιγμές. Και κάπως έτσι ένα ποτήρι με ούζο μετατρέπεται στο χαρακτηριστικό εθνικό απόσταγμα, που χρόνια τώρα ενώνει τις παρέες, συμπυκνώνοντας στη γεύση και στα αρώματά του όλη την πεμπτουσία της ελληνικής κουλτούρας.

Ο μεζές είναι για να ερεθίσει τη γεύση, όχι να μας χορτάσει

Υπάρχουν κανόνες για να απολαύσουμε το ούζο ακόμη περισσότερο; Η απάντηση είναι «όχι». Παρόλα αυτά, υπάρχουν μικρές συμβουλές που μας μυούν στην «ιεροτελεστία του Ούζου». Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι η ώρα που πίνουμε το παραδοσιακό απόσταγμα, δεν είναι απλώς μία ώρα για φαγητό, αλλά κάτι πολύ περισσότερο: Είναι η ώρα της παρέας, της ζεστασιάς, της ανεμελιάς και της χαλαρής διάθεσης. Πρόκειται για τη στιγμή, που αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο στον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας και μαζί απολαμβάνουμε όλα όσα μας ευχαριστούν.

Για τον λόγο αυτό, η λιτότητα είναι απαραίτητη. Δεν χρειάζονται πολλές πιατέλες, ενώ ένας μεζές από κάθε είδος αρκεί. Ο μεζές είναι για να ερεθίσει τη γεύση, όχι να μας χορτάσει. Τα πιάτα που θα επιλέξουμε μπορεί να είναι ξινά με αλμυρά, γλυκά με πικρά, πικάντικα με ελαφριά. Τα θαλασσινά φυσικά έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες και σε συνδυασμό με το ούζο μας ταξιδεύουν στο απόλυτο γαστρονομικό ταξίδι.

Πώς, όμως, ακριβώς θα σερβίρετε το ούζο; Το «μυστικό» είναι ότι πρώτα προσθέτουμε νερό και στη συνέχεια πάγο. Δεν το πίνουμε σκέτο και δεν το βάζουμε ποτέ στο ψυγείο. Παρόλα αυτά, ο βασικός κανόνας είναι ένας: Αυτοσχεδιάστε αυθόρμητα! Μόνο έτσι θα γνωρίσετε την εμπειρία του αυθεντικού.

Εξαιρετικής ποιότητας καρποί και βότανα: Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Η μακρά ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκινάει στα τέλη του 19ου αιώνα στη Λέσβο. Τι έχει αλλάξει από τότε; Τίποτα! Η μυστική συνταγή παράγεται αναλλοίωτη από την οικογένεια Καλογιάννη με σεβασμό και αγάπη, όπως ακριβώς την οραματίστηκε και τη δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης το 1894. Παράγεται από 100% διπλή απόσταξη μέσα σε χειροποίητους χάλκινους άμβυκες και συγκεντρώνει εξαιρετικής ποιότητας καρπούς και βότανα. Μάλιστα, ο γλυκάνισος που καλλιεργείται στα ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας στο Λισβόρι, θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο λόγω του μικροκλίματος της περιοχής. Το αποτέλεσμα αυτής της μυστικής πρόσμιξης σφραγίζεται στη φημισμένη συσκευασία με τον χαρακτηριστικό φελλό, προσφέροντας μια πολύτιμη ισορροπία γεύσης που επιτυγχάνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης.

Περισσότερα όμως για την ιεροτελεστία της απόσταξης μπορείτε να μάθετε στο αποσταγματοποιείο στο Πλωμάρι, το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό. Εκεί στεγάζεται και το καλαίσθητο μουσείο «Ο Κόσμος του Ούζου», όπου έχετε τη δυνατότητα να ανακαλύψετε τα μυστικά του διάσημου αποστάγματος, να αγγίξετε τα βότανα και τους καρπούς, αλλά και να κάνετε ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο μέσα από τη συλλογή μουσειακών αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της απόσταξης και της εμφιάλωσης. Το Πάσχα, άλλωστε, είναι μία ιδανική ευκαιρία για εκδρομές, ανακαλύψεις και επισκέψεις σε μέρη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως αυτό.

Φέτος, δοκιμάστε να ζήσετε την εμπειρία του ιδιαίτερου μουσείου. Σε κάθε περίπτωση, όπου και αν βρίσκεστε, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι πάντα μία καλή αφορμή για ένα γαστρονομικό ταξίδι γεμάτο γεύσεις και αρώματα. Απολαύστε λίγο περισσότερο κάθε τραπέζι με καλή παρέα και ένα ποτήρι ούζο!

4Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Σαρακοστή: Τρεις προορισμοί για οικογενειακές αποδράσεις

Οι κοντινοί προορισμοί με το αυτοκίνητο είναι η καλύτερη δυνατή λύση για να περάσουν όλοι καλά, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5 διατροφικά λάθη που κάνουμε τη Σαρακοστή

Ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να παραμείνουμε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια αυτήν την περίοδο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εναλλακτικές συνταγές για το σαρακοστιανό τραπέζι

Υπάρχουν πολλές πρωτότυπες λύσεις, προκειμένου να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου. Βάλε φαντασία, σήκωσε τα μανίκια και ξεκίνα το μαγείρεμα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σοκολατένια τάρτα φουντουκιού με χαλβά με κακάο

Κι αφού η ζύμη της πάστα φλώρας μας είναι τόσο αγαπητή,την περίοδο της Σαρακοστής, η Mamatsita την κάνει σοκολατένια τάρτα φουντουκιού με Μακεδονικό Χαλβά με Κακάο!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σαρακοστή: Το μενού της 4ης εβδομάδας

Η Mamatsita ετοιμάζει για εσάς το σαρακοστιανό μενού της εβδομάδας! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να... μαγειρέψετε!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παιδιά και νηστεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το θέμα της νηστείας όσον αφορά στα παιδιά προβληματίζει κάθε χρόνο πολλούς γονείς. Πρέπει να νηστεύουν τα παιδιά;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ