7η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το πιο νηστίσιμο και θρεπτικό σνακ με ταχίνι

Το πιο νηστίσιμο και θρεπτικό σνακ με ταχίνι!

Η δυσκολία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την περίοδο της Σαρακοστής και συνεπώς της νηστείας, είναι πως πρέπει από νωρίς να έχουμε προετοιμάσει εναλλακτικές συνταγές που θα καλύπτουν όλα τα γεύματα της ημέρας, ώστε να μη αναγκαστούμε να παραβλέψουμε κάποιο. Για να μην περιοριστείτε σε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, που αποτελούν τα βασικά νηστίσιμα σνακ, παρακάτω έχουμε καταγράψει μία θρεπτική συνταγή για μπάρες δημητριακών με ταχίνι, που θα σας «συντροφεύει» όλες τις ώρες της μέρας.

Για να την πραγματοποιήσετε θα χρειαστείτε:

150 gr μέλι

200 gr ταχίνι Όλυμπος με stevia

Χυμό από 1 πορτοκάλι

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

150 gr βρώμη

50 gr δημητριακά ολικής άλεσης

50 gr φουντούκια αλεσμένα

20 gr λιναρόσπορο

(προαιρετικά λιωμένη κουβερτούρα)

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίχνουμε το μέλι και το ζεσταίνουμε μέχρι να ρευστοποιηθεί. Εναλλακτικά και για να εξοικονομήσουμε χρόνο, μπορούμε να το τοποθετήσουμε και στο φούρνο μικροκυμάτων.

Στη συνέχεια, στο ίδιο κατσαρολάκι ρίχνουμε το ταχίνι Όλυμπος με stevia και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε με το ανακάτεμα.

Σε περίπτωση που θέλουμε να εμπλουτίσουμε τη συνταγή με σοκολάτα, αφού λιώσουμε την κουβερτούρα μας με τη μέθοδο του μπεν μαρί, την προσθέτουμε σε αυτό το σημείο, πριν συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτουμε τη βρώμη, τα φουντούκια και τέλος τα δημητριακά ολικής άλεσης. Αναμειγνύουμε τα υλικά μας μέχρι να σιγουρευτούμε ότι η αναλογία ταχίνι-μέλι και δημητριακών-ξηρών καρπών είναι ικανοποιητική. Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε ή και να αφαιρέσουμε υλικά, ανάλογα με την προτίμησή μας.

Τέλος, ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα τετράγωνο ταψάκι, στο οποίο πρωτίστως έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα και το απλώνουμε ομοιόμορφα μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του. Πασπαλίζουμε με επιπλέον δημητριακά ή ξηρούς καρπούς και ψήνουμε το μείγμα μας στους 180 °C για 15 με 20 λεπτά (η θερμοκρασία και τα λεπτά είναι ενδεικτικά και ίσως διαφοροποιούνται από τον έναν φούρνο στον άλλο) μέχρι να σκληρύνει και να «πάρει» σχήμα το μείγμα.

Όταν η «πλάκα» μας είναι έτοιμη, την αφαιρούμε από το φούρνο και τη σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια. Οι νηστίσιμες και θρεπτικές μπάρες μας είναι έτοιμες!