2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

6 λόγοι υγείας για να πείτε «ναι» στη νηστεία

6 λόγοι υγείας για να πείτε «ναι» στη νηστεία

 

Η νηστεία είναι πολλά παραπάνω από ένα έθιμο της Χριστιανοσύνης. Κατά βάθος είναι μία προσωπική, πνευματική πρόκληση και σύμφωνα με τις Χριστιανικές γραφές, η εντολή του Θεού στον άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα, οι πιστοί μέσω της νηστείας αγγίζουν την ολοκλήρωση και προετοιμάζονται για την «ένωση» με το Θεό. Πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο μπαίνουν στη διαδικασία να δοκιμάσουν τις αντοχές τους, για θρησκευτικούς λόγους και όχι μόνο. Λίγοι όμως από αυτούς παραμένουν συνεπείς στους κανόνες που επιβάλει η Σαρακοστή μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αν φέτος θέλετε να μεταβάλλετε τις διατροφικές σας συνήθειες αλλά εκτός από τη βαθιά πίστη σας δεν βρίσκετε άλλους λόγους για να προχωρήσετε σε νηστεία, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικούς για εσάς.

1. Στην πραγματικότητα η νηστεία της Σαρακοστής είναι μία εναλλακτική χορτοφαγική εκδοχή της Μεσογειακής διατροφής που είμαστε συνηθισμένοι. Μίας διατροφής ευεργετικής για τον οργανισμό, που τον προφυλάσσει από καρδιοπάθειες, από την παχυσαρκία, το διαβήτη, ακόμη και τον καρκίνο, ασθένειες που συγγενεύουν άμεσα με την υπερκατανάλωση κρέατος και βλαβερών λιπών.

2. Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί για τους περισσότερους από εμάς να αποτελεί έναν «άγνωστο» τρόπο ζωής, όμως, έχει παρατηρηθεί να συνδέεται με ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Μας χαρίζει ευεξία, ενέργεια και σαφώς καλύτερη διάθεση.

3. Η διαδικασία της νηστεία, αναπόφευκτα εντάσσει στην διατροφή μας περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Οι δύο παραπάνω κατηγορίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, νερό και βιταμίνες απαραίτητες για την βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού περιορίζοντας το σάκχαρο και τη χοληστερίνη στο αίμα μας.

4. Η χορτοφαγική διατροφή είναι μία μορφή δίαιτας πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που λαμβάνουμε από τα φρούτα και λαχανικά. Επιλέγοντας έναν τέτοιο τρόπο διατροφής, ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού μας χάρη στις βιταμίνες C και E.

5. Τα νηστίσιμα ψαρικά που περιλαμβάνει η Σαρακοστιανή διατροφή, είναι πλούσιες πηγές σε Ω-3 λιπαρά οξέα, θρεπτικά στοιχεία γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους και την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.

6. Το σώμα μας κατά τη διάρκεια της νηστείας αποτοξινώνεται από διατροφικές «σπατάλες» του παρελθόντος και έρχεται σε ισορροπία. Ο συνδυασμός της νηστείας με κάποια καθημερινή μορφή άσκησης, είναι βέβαιο πως θα καλυτερεύσει εμφανώς τη φυσική σας κατάσταση.

Μπορεί η νηστεία να είναι μία πραγματικά δύσκολη δοκιμασία, αξίζει όμως την προσπάθειά μας. Όχι μόνο είναι μία ζωντανή απόδειξη της άσβεστης πίστης μας αλλά συγχρόνως μέσω αυτής, θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις, να εντάξουμε νέα είδη τροφών στο καθημερινό μας τραπέζι και να επωφεληθεί εκτός από το σώμα και το πνεύμα μας!