2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Σαρακοστιανή απόδραση στο «νησιώτικο» Γαλαξίδι!

Σαρακοστιανή απόδραση στο «νησιώτικο» Γαλαξίδι!

Η Σαρακοστή στο μυαλό των περισσότερων είναι η μεταβατική περίοδος από το Χειμώνα στην Άνοιξη. Η ολάνθιστη φύση, οι πρωινές λιακάδες και η μέρα που λεπτό το λεπτό «μεγαλώνει», αποδεικνύουν πως η πιο… χρωματιστή εποχή του χρόνου δεν αργεί για πολύ! Αν έχετε τα Σαββατοκύριακα σας ελεύθερα από υποχρεώσεις, αξίζει να επενδύσετε χρόνο σε μία σύντομη κοντινή απόδραση που θα σας ανανεώσει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και της πόλης. Η Ελλάδα διαθέτει πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές για ολιγοήμερες διακοπές και μία από αυτές είναι σίγουρα το «νησιώτικο» Γαλαξίδι, μόλις 215 χλμ. μακριά από την Αθήνα!

Το παραθαλάσσιο χωριό Γαλαξίδι ή αλλιώς Γαλαξείδι, ακόμη και από την «αστρική» του ονομασία, καταλαβαίνεις πως είναι ένας γραφικός τόπος με μοναδικές ιδιομορφίες. Ωστόσο, όσο… διαστημικό και αν «ακούγεται» το τοπωνύμιο «Γαλαξίδι», οι απόψεις για την προέλευσή του ισχυρίζονται πως είτε προέρχεται από ένα ποώδες φυτό τη γαλατσίδα, είτε από το συνδυασμό των λέξεων «γάλα» και «οξώδης». Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας, στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού Κόλπου και διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια , ην Αγορά και τον Χηρόλακο, γεγονός που βοήθησε στην ανάπτυξη της ναυτιλίας του τόπου τον προηγούμενο αιώνα και το καθιέρωσε μεταξύ 18ου με 19ο αιώνα σε εμπορικό… hot spot!

Η περιοχή διαθέτει ό,τι αναζητά ο επισκέπτης από τον προορισμό των διακοπών του. Βούνο, θάλασσα, οικονομικές επιλογές διαμονής, πολιτιστικό ενδιαφέρον, ποιοτικές παραδοσιακές γεύσεις, χαλάρωση και ηρεμία. Όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν με λίγα λόγια το Γαλαξίδι. Αν υπάρχει κάτι που κερδίζει αμέσως τους ταξιδιώτες είναι ο αυθεντικός παραδοσιακός χαρακτήρας του, με τα στενά σοκάκια, τα παλιά λίθινα αρχοντικά καπετανόσπιτα με τις ξύλινες πόρτες, τα οικογενειακά μαγειρεία και τις ταβέρνες που διαθέτουν θαλασσινά πρώτης ποιότητας, την πλούσια ιστορία που γίνεται αντιληπτή όπου σταθεί το βλέμμα.

Εκτός από ατελείωτες βόλτες στο κέντρο της περιοχής και στο εμβληματικό πάρκο της πόλης, αξίζει να αφιερώσετε μία επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο για να θαυμάσετε από κοντά ένα από τα πρώτα αρχοντικά (αν όχι το πρώτο) της περιοχής, το αρχοντικό του Αγγελή. Εξίσου ενδιαφέρον έχει και η εκκλησία του Αγ. Νικολάου και εκείνη της Αγίας Παρασκευής με το χαρακτηριστικό ηλιακό ρολόι στο προαύλιο. Τέλος, στο Ναυτικό και Ιστορικό μουσείο, που φιλοξενείτε σε ένα επιβλητικό κτήριο του 19ου αιώνα, θα κάνετε μία αναδρομή στις ένδοξες εποχές της ναυτιλίας μέσα από συλλογές ιστιοφόρων, έργα τέχνης και ανεκτίμητης αξίας εργαλεία ναυπηγικής. Από εκεί, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την Πλατεία Μαμμά, την πιο γραφική και ξεχωριστή γωνία σε όλο το Γαλαξίδι, όπου στην Κατοχή λειτούργησε ως κοινοτικό ψυγείο.

Αν ψάχνετε μερικούς καλούς λόγους να το… σκάσετε για λίγο από τα συνηθισμένα και να γεμίσετε νέες εικόνες και αισθήσεις, το «νησιώτικό» Γαλαξίδι είναι ένα μέρος που δεν θα δυσκολευτείτε να το βάλετε στην καρδιά σας!