2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Νηστίσιμη σοκολατόπιτα για να ξεκινήσει… γλυκά η Σαρακοστή

Νηστίσιμη σοκολατόπιτα για να ξεκινήσει… γλυκά η Σαρακοστή

Μπορεί πολλοί να θεωρούν πως η νηστεία της Σαρακοστής μας κρατάει μακριά από τις αγαπημένες μας γαστρονομικές απολαύσεις, όμως, υπάρχουν πολλές «πειραγμένες» συνταγές και υλικά που ενσωματώνοντάς τα στη διατροφή μας, δεν θα μας λείψει τίποτα! Για παράδειγμα, όσοι πιστεύουν πως την περίοδο της Σαρακοστής θα αναγκαστούν να αποχωριστούν τη σοκολάτα, μάλλον δεν έχουν ανακαλύψει την παρακάτω λαχταριστή συνταγή!

Αν θέλετε να δοκιμάσετε την πιο… νηστίσιμη σοκολατόπιτα, βεβαιωθείτε πως υπάρχουν στην κουζίνα σας τα εξής υλικά:

1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ κούπα ζάχαρη

6 κουταλιές της σούπας κακάο

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

1½ κούπα χυμός πορτοκάλι

ξύσμα πορτοκαλιού

2 κουταλιές της σούπας ταχίνι

½ κούπα ελαιόλαδο

1 βανίλια

6 κουταλιές της σούπας κουβερτούρα τριμμένη

Όλα τα παραπάνω είναι η «βάση» του κέικ. Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:

1 κούπα νερό

½ κούπα κακάο

1 κούπα ζάχαρη

½ κούπα κουβερτούρα τριμμένη

Ξεκινώντας, θα προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου, πάνω κάτω αντίσταση (η θερμοκρασία είναι ενδεικτική και διαφοροποιείται από φούρνο σε φούρνου).

Ρίχνετε το αλεύρι σε ένα σκεύος και το ανακατεύετε με τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα και την κουβερτούρα. Σε ένα δεύτερο σκεύος αναμειγνύετε το χυμό πορτοκάλι με το ξύσμα, το ταχίνι, το λάδι και την βανίλια. «Ενώνετε» το μείγμα του δευτέρου σκεύους με εκείνο του πρώτου και αναδεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Προετοιμάζετε τη φόρμα σας, λαδώνοντας καλά τα τοιχώματα και τοποθετώντας στον πάτο της αντικολλητικό χαρτί. Περιχύνετε το μείγμα και το αφήνετε να ψηθεί για 40 λεπτά.

Αφού περάσουν τα πρώτα 30 λεπτά, μπορείτε να περάσετε στο σιρόπι. Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά και τα ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει για 5 λεπτά και το αφαιρείτε από τη φωτιά.

Τέλος, όταν ξεφουρνίσετε το κέικ σας, το τρυπάτε σε μερικά σημεία με μία οδοντογλυφίδα και ρίχνετε προσεκτικά το σιρόπι από πάνω.