2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Έτσι θα υποδεχτείτε τη Σαρακοστή!

Έτσι θα υποδεχτείτε τη Σαρακοστή!

Αν φέτος αποφασίσατε να παραμείνετε πιστοί στις παραδόσεις του τόπου και να νηστέψετε, χρειάζεται να ξέρετε πως η νηστεία είναι μία διαδικασία που απαιτεί μία μικρή προετοιμασία για να επιτευχθεί. Μπορεί να είναι μία κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, από την άλλη όμως, εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για όσους δεν προσέχουν ή ταλαιπωρούνται ήδη από κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά, το ήπαρ, το αίμα και το στομάχι, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Σε καμία περίπτωση κάποια από τις παραπάνω ασθένειες δεν πρέπει να σας αποτρέψει από το να ακολουθήσετε μία Σαρακοστιανή δίαιτα.

Για να οργανώσετε καλύτερα τη νηστεία σας, παρακάτω ακολουθούν τα πρώτα βήματα που πρέπει απαραίτητα να περάσετε, πριν προχωρήσετε στη… Σαρακοστιανή αποτοξίνωση.

Μιλήστε με το γιατρό σας

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε πριν πάρετε την όποια απόφαση, είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Ίσως χρειαστεί να πραγματοποιήσετε κάποιες εξετάσεις πριν προχωρήσετε στη νηστεία ή να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού διατροφολόγου που σίγουρα θα σας κατευθύνει καλύτερα και με μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Μπορεί ακόμη και ένα ασήμαντο ζήτημα υγείας να επιδεινωθεί από την έλλειψη κάποιων στοιχείων.

Προετοιμαστείτε ψυχολογικά

Η νηστεία της Σαρακοστής στην πραγματικότητα είναι μία προσωπική πρόκληση. Είναι μία «μάχη» που δίνουμε με τον εαυτό μας και μόνο αν παραμείνουμε συνεπείς στην υπόσχεση που έχουμε δώσει θα την κερδίσουμε. Το «κλειδί» για να αποφύγετε τις… ατασθαλίες, είναι να σας υπενθυμίζετε ξανά και ξανά τους λόγους που μπήκατε σε αυτή τη διαδικασία.

Βρείτε εναλλακτικές

Το μεγάλο «στοίχημα» των 40 ημερών που θα ακολουθήσουν, είναι να μην παρεκκλίνετε από τους διατροφικούς κανόνες που επιβάλλει η Σαρακοστή. Είναι αρκετές και σημαντικές οι τροφές που θα μείνουν εκτός… τραπεζιού, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας φοβίζει ή να σας σαμποτάρει. Υπάρχουν πολλές εξίσου γευστικές εναλλακτικές να αντικαταστήσουν όσα είχατε συνηθίσει να τρώτε μέχρι σήμερα. Μην ξεχνάτε πως η νηστεία είναι μία κατά κύριο λόγο χορτοφαγική δίαιτα. Αρχίστε λοιπόν να… σκέφτεστε σαν χορτοφάγος! Ανακαλύψτε τη σόγια, τα γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης και τις άπειρες συνταγές που μπορούμε να δημιουργήσουμε από λαχανικά, όσπρια και θαλασσινά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη φαντασία και τα κατάλληλα υλικά!

«Καθαρίστε» τα ντουλάπια σας

Με άλλα λόγια, προσπαθήστε να απομακρύνετε από την κουζίνα οτιδήποτε μη Σαρακοστιανό μπορεί να σας βάλει στον πειρασμό να βγείτε από το δρόμο σας. Φροντίστε να γεμίστε τα ντουλάπια σας με νηστίσιμες επιλογές από νωρίς για να μην βρεθείτε απροετοίμαστοι. Οι τροφές που επιτρέπετε να καταναλώνουμε είναι μερικά θαλασσινά όπως το χταπόδι και οι γαρίδες, φρούτα όσπρια, λαχανικά, ζυμαρικά, δημητριακά και ξηροί καρποί.

«Μπείτε» ομαλά στα νέα… δεδομένα

Μπορεί για κάποιο άτομο να είναι εξαιρετικά εύκολο να αποφασίσει πως από αύριο θα σταματήσει να τρέφεται με κάποιες τροφές που συνήθιζε να καταναλώνει μέχρι πρότινος. Για τον οργανισμό του βέβαια, είναι μία μεγάλη και κάπως «επικίνδυνη» πρόκληση. Ο οργανισμός μας χρειάζεται ένα διάστημα μέχρι να προσαρμοστεί στις νέες διατροφικές συνθήκες που του επιβάλλουμε και η μετάβαση από την πλήρης διατροφή στη νηστεία πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο γίνεται πιο ομαλά για να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις που διαταράσσουν την υγεία μας.