3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Βασικές αλήθειες για τη Σαρακοστή

Βασικές αλήθειες για τη Σαρακοστή

Ας ξεκινήσουμε από μια βασική αλήθεια. Τα οστρακοειδή και τα μαλάκια δεν είναι το φαγητό που θα δαμάσει την ακόρεστη πείνα σου ή θα σε κάνει να σκάσεις όπως μια τιτάνια σπαλομπριζόλα. Παρτο απόφαση. Δεν τρως θαλασσινά για να γείρεις ευτυχισμένος στο πλάι του καναπέ όπως μετά από ένα πασχαλιάτικο τραπέζι. Εκείνες οι στιγμές μπορούν να περιμένουν για λίγες εβδομάδες.

Αλλά ο έρωτας με έρωτα περνάει.

Τις ημέρες που έρχονται μπορείς να γευτείς εκλεκτούς μεζέδες της θάλασσας, να εκτιμήσεις τους αλμυρούς θησαυρούς που έχει σε αφθονία η χώρα μας και ,γιατί όχι, να ξεφορτωσεις λίγο από τα λιπαρά που μαζεύεις πάνω σου όλο τον υπόλοιπο χρόνο, αλλάζοντας τα με υπερπολύτιμα ωμέγα τρία.

Τα φρούτα της θάλασσας είναι η ατραξιόν της σαρακοστής. Θα τα βρεις να κυκλοφορούν σε πολλά πιάτα και να πρωταγωνιστούν σε διαφορετικές συνταγές, προσθέτοντας χρώμα και άποψη στη σαρακοστιανή κουζίνα. Γαρίδες, καραβίδες, χτένια, μύδια, γυαλιστερές, αχιβάδες.

Καθ’ ένα μόνο του ή και όλα μαζί σε απολαυστικές μακαρονάδες που θα σε κάνουν να ξεχάσεις για λίγο το κρεατοφαγικό σου ένστικτο. Δεν έχουν μόνο τρομερή φωτογένεια αλλά και μια ιδιαίτερη γεύση.

Όμως το καλύτερο με την Σαρακοστή είναι ότι δεν χρειάζεται τα γεύματα της να είναι συγκεκριμένα.

Κάθε μία από αυτές τις μέρες μπορεί να γίνει ομορφότερη φτιάχνοντας γευστικούς και ανάλαφρους μεζέδες που θα απολαύσεις μόνος σου ή με την παρέα. Το χταπόδι, κρασάτο ή ξιδάτο, μπορεί να γίνει ο ιδανικός μεζές για ένα ούζο απόγευμα με φίλους. Τα ψητά καλαμαράκια ένας συναγερμός για όλη τη γειτονιά. Και φυσικά οι διάφορες σαλάτες και αλοιφές, όπως η ταραμοσαλάτα, η πατατοσαλάτα και στο τσακίρ κέφι η καβουροσαλάτα συμμετέχουν επάξια στη νηστεία που έγινε φεστιβάλ.

Με το κρέας να έχει βγει αλλαγή, τα θαλασσινά είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της νηστείας. Αν τους δώσεις την ευκαιρία και τους φερθείς με αγάπη θα συνεχίσουν να είναι και μετά από αυτήν.