3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Αυτά τα tips χρειαζόμαστε για να νηστέψουμε χωρίς να πάρουμε κιλά

Μπορεί μία περίοδος νηστείας να οδηγήσει σε παραπανίσια κιλά; Μπορεί να βγάλουμε τις τούρτες και τις σοκολάτες από τη διατροφή μας, μαζί με όλα τα ζωικά προϊόντα και στο τέλος να παχύνουμε; Βεβαίως και μπορεί, καθώς η νηστεία δεν συνεπάγεται αυτομάτως «ισορροπία» στη διατροφή. Αυτή μπορεί να επέλθει μόνο εφόσον είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας και τηρούμε το μέτρο όταν μαγειρεύουμε ή όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση, η νηστεία μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, που έχει την ευκαιρία να αποτοξινωθεί αλλά και να κερδίσει σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, κατά κύριο λόγο, καθώς όταν φεύγει το κρέας από τη διατροφή μας, συνήθως σημαίνει ότι καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Προσοχή στο ψωμί: Μαζί με τα φρούτα και τα λαχανικά όμως, συνήθως στο νηστίσιμο τραπέζι μπαίνει και πολύ περισσότερο ψωμί. Η αίσθηση που επικρατεί πως με τα νηστίσιμα φαγητά «δεν χορταίνουμε», μας κάνει να τα συνοδεύουμε άκριτα από ψωμί, παξιμάδια και άλλα παράγωγα, σε αλόγιστες πολλές φορές ποσότητες, μιας και επικρατεί η αίσθηση ότι «δεν τρώμε πολύ». Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μεγάλη παγίδα που πρέπει να αποφύγουμε.

Τηρούμε τον κανόνα για τα πέντε γεύματα: Το ότι τα γεύματά μας είναι νηστίσιμα, δεν σημαίνει ότι ανατρέπεται κάτι άλλο ως προς τον προγραμματισμό μας. Πρωινό-δεκατιανό-μεσημεριανό-απογευματινό-βραδινό λέει ο κανόνας και η μόνη αλλαγή γίνεται ως προς το περιεχόμενο του κάθε γεύματος και σε καμία περίπτωση στις ποσότητες που καταναλώνουμε ή στο πόσο συχνά τρώμε.

Μαγειρεύουμε ισορροπημένα: Νηστίσιμα φαγητά είναι για παράδειγμα και τα τηγανητά θαλασσινά – αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν πολλές θερμίδες και λιπαρά. Επομένως, χρειάζεται να δίνουμε μεγάλη προσοχή όχι μόνο στο τι βάζουμε στο σαρακοστιανό τραπέζι μας αλλά και στο πώς το μαγειρεύουμε. Τα νηστίσιμα φαγητά είναι συνήθως πολύ νόστιμα και έχουμε τη δυνατότητα να τα παρασκευάσουμε σε διάφορες εκδοχές. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τις σωστές επιλογές και να διαλέξουμε συνταγές που τηρούν την ισορροπία στα συστατικά τους και δεν μας επιβαρύνουν χωρίς λόγο με έξτρα θερμίδες και λίπη.

Η παγίδα που κρύβουν τα γλυκά: Εφόσον αποκλείουμε τις… τούρτες, τις πάστες και τα γαλακτομπούρεκα, συνήθως θεωρούμε ότι δεν κινδυνεύουμε να παχύνουμε. Κι όμως, τα νηστίσιμα γλυκά, όπως για παράδειγμα ο χαλβάς, μπορεί να είναι πιο υγιεινά, περιέχουμε όμως πάρα πολλές θερμίδες. Το γεγονός πως οι επιλογές μας περιορίζονται κατά πολύ, κάνει πιο εύκολο το να πέσουμε στην παγίδα και να… ορμήσουμε στον χαλβά με τα μούτρα και με… ολέθρια αποτελέσματα για τη σιλουέτα μας.

Η νηστεία δεν είναι δίαιτα και είναι σαφές πως αν δεν είμαστε πολύ προσεκτικοί μπορεί να οδηγηθούμε στα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Τηρώντας όμως το μέτρο και ακολουθώντας αυτές τις βασικές συμβουλές, μπορούμε να βγούμε διπλά κερδισμένοι!