3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Μηδενίζοντας τις… θερμίδες: Οι πιο εύκολες συνταγές για τα πιάτα που θέλουμε να τρώμε τη Σαρακοστή

Μετά από πολλά χρόνια, επίμονα παρακάλια και προσπάθειες των γονιών μας, αφού το υπεραναλύσαμε και αλλάξαμε χιλιάδες φορές γνώμη, πήραμε αισίως τη μεγάλη απόφαση να ακολουθήσουμε τις παραδόσεις της υπόλοιπης οικογένειας και να συμμετέχουμε στη φετινή νηστεία της Σαρακοστής. Παρότι είχαμε αρκετούς ενδοιασμούς και δεύτερες σκέψεις στο μυαλό μας, οι περισσότεροι από εμάς σκεφτήκαμε πως η Σαρακοστή είναι μία καλή αφορμή να κάνουμε ένα νέο διατροφικό ξεκίνημα, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα οφέλη μίας χορτοφαγικής διατροφής και διαπιστώνοντας κατά πόσο ταιριάζει στις ανάγκες του οργανισμού και τις αγαπημένες γεύσεις μας.

Παρόλα αυτά, από την ημέρα που ενδώσαμε στη νηστεία, υπάρχει ένα συγκεκριμένο ερώτημα που μας βασανίζει καθημερινά περισσότερο από κάθε άλλο: Πώς θα καταφέρουμε να νηστέψουμε, χωρίς να μετακινηθεί ο δείκτης της ζυγαριάς μας προς επάνω; Γιατί, σύμφωνα με όσους παραμένουν κάθε χρόνο «πιστοί» στην κυρά Σαρακοστή, το δύσκολο κομμάτι της νηστείας είναι να νιώθουμε χορτάτοι καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον κιλά. Εάν αναρωτιέσαι πως θα τα καταφέρουμε, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τις γευστικές επιλογές χαμηλής θερμιδικής αξίας, καθώς και τους zero «συμμάχους» που αξίζουν μία θέση στο νηστίσιμο τραπέζι μας, αφού είναι αυτοί που θα κάνουν πιο απολαυστικές τις ημέρες μας, μέχρι να φτάσουμε στο εορταστικό πασχαλινό γεύμα!

Δροσερή πολύχρωμη σαλάτα με φακές και πιπεριές

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, οι φακές είναι η «πολύτιμη» τροφή που παρέχει στον οργανισμό μας την πρωτεΐνη, τις βιταμίνες και το μαγνήσιο που χρειάζεται, ώστε να λειτουργεί στο βέλτιστο. Παρότι οι μεγαλύτεροι προτιμούν να τις απολαμβάνουν σε μία ζεστή σούπα, εμείς μπορούμε να τολμήσουμε μία πιο σύγχρονη συνταγή, δημιουργώντας μία γευστική σαλάτα με ελάχιστες θερμίδες. Για να την πραγματοποιήσουμε θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

-500 γρ. φακές

-1 κ.σ κύμινο

-2 φύλλα δάφνης

-2 σκελίδες σκόρδο

-60 ml ελαιόλαδο

-1 κρεμμύδι ξερό

-3 πιπεριές χρωματιστές

-3 κρεμμυδάκια φρέσκα

-50 γρ. μαϊντανό φρέσκο

-50 γρ. κόλιανδρο φρέσκο

-20 ml ξύδι λευκό

-1 κ.σ. αλάτι

-1 κ.σ. μουστάρδα

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή, βάζοντας δύο λίτρα νερό σε μία κατσαρόλα και βράζοντας τις φακές για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, θα σουρώσουμε τις φακές, θα βάλουμε άλλα δύο λίτρα νερό στην κατσαρόλα, θα ρίξουμε πάλι τις φακές μέσα και θα προσθέσουμε το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, το ελαιόλαδο, το ξερό κρεμμύδι, το αλάτι και το κύμινο. Θα βράσουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλα για 30 λεπτά, θα σουρώσουμε τις φακές και θα τις αφήσουμε στην άκρη μέχρι να στραγγίξουν καλά.

Έπειτα, θα προετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά, κόβοντας τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια και ψιλοκόβοντας τον μαϊντανό, το φρέσκο κρεμμύδι και τον κόλιανδρο. Θα βάλουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και θα προσθέσουμε τις φακές. Σε μία κούπα, θα ρίξουμε το ξύδι, τη μουστάρδα, τέσσερεις κουταλιές της σούπας λάδι και ένα κουταλάκι της σούπας αλάτι, αναμειγνύοντας καλά τα υλικά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί σε μία λαχταριστή βινεγκρέτ. Τέλος, θα περιχύσουμε με το μείγμα τις φακές και τα λαχανικά, ανακατεύοντας καλά το περιεχόμενο, ώστε η βινεγκρέτ να πάει σε όλα τα υλικά.

Θρεπτικό κόκκινο λαχανόρυζο με καρύδια

Για εμάς που αγαπάμε τις gourmet και… ψαγμένες γεύσεις, το λαχανόρυζο με καρύδια είναι το πρωτότυπο σαρακοστιανό πιάτο που αξίζει να δοκιμάσουμε. Η διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε για να το πραγματοποιήσουμε είναι ιδιαίτερα εύκολη, ενώ μπορούμε να το συνοδεύσουμε με μία δροσερή Βίκος Cola Zero Sugar, δηλαδή την πρώτη ελληνική cola με μηδέν ζάχαρη από φυσικό μεταλλικό νερό, η οποία θα «απογειώσει» γευστικά το γεύμα μας. Για να πραγματοποιήσουμε το λαχανόρυζο, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

-1 λάχανο

-2 πράσα

-2 κρεμμύδια

-2 καρότα

-1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

-2 φλιτζ. σέλερι

-1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

-1 πιπεριά καυτερή

-1 φλιτζ. ελαιόλαδο

-1 φλιτζ. ρύζι καρολίνα

-1 φλιτζ. καρύδια

-αλάτι

-πιπέρι

-χυμός ενός λεμονιού

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή προετοιμάζοντας τα υλικά μας, κόβοντας σε χοντρά κομμάτια το λάχανο, τα πράσα, τα κρεμμύδια και κόβοντας σε λεπτές φέτες τα καρότα. Στη συνέχεια, θα ρίξουμε λίγο λάδι σε μία κατσαρόλα, θα περιμένουμε να ζεσταθεί και θα ρίξουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα πράσα, σοτάροντάς τα. Έπειτα, θα προσθέσουμε το λάχανο και τα πράσα, ανακατεύοντας καλά για πέντε λεπτά. Θα προσθέσουμε τον πελτέ ντομάτας, την πάπρικα, την καυτερή πιπεριά και ένα ποτήρι νερό.

Θα συνεχίσουμε για λίγο το ανακάτεμα και θα περιμένουμε να πάρει βράση το περιεχόμενο της κατσαρόλα. Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, θα προσθέσουμε το ρύζι και το αλάτι, θα καπακώσουμε την κατσαρόλα, περιμένοντας το ρύζι να «πιει» τα υγρά. Τέλος, όταν μαγειρευτεί το ρύζι θα βγάλουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, θα ρίξουμε μέσα τα καρύδια και θα σερβίρουμε το πιάτο μας προσθέτοντας όσο χυμό λεμονιού επιθυμούμε.

Γευστικό μπριάμ λαχανικών με άρωμα άνηθο

Η αλήθεια είναι πως λίγα πιάτα μπορούν να συγκριθούν με το… μερακλίδικο μπριάμ των μαμάδων μας, όμως δεν χάνουμε κάτι να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας, δημιουργώντας ένα «πλούσιο» σαρακοστιανό πιάτο από λαχανικά στο φούρνο. Για να πραγματοποιήσουμε τη συνταγή, θα χρειαστούμε στον πάγκο της κουζίνας τα εξής υλικά:

-400 γρ. μελιτζάνες φλάσκες

-400 γρ. κολοκυθάκια

-400 γρ. πατάτες

-1 φλιτζ. ελαιόλαδο

-1 μεγάλο κρεμμύδι

-6 κρεμμυδάκια φρέσκα

-1 ματσάκι μαϊντανό

-1 κ. σούπας άνηθο

-3 ντομάτες

-αλάτι

-πιπέρι

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή προετοιμάζοντας τα υλικά μας, κόβοντας σε ροδέλες τα λαχανικά, ψιλοκόβοντας τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τις ντομάτες και τρίβοντας το κρεμμύδι. Αφού βράσουμε τις πατάτες, θα ρίξουμε λίγο λάδι σε μία κατσαρόλα, θα το αφήσουμε να ζεσταθεί και στη συνέχεια, θα ρίξουμε μέσα τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, τα οποία θα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν επαρκώς. Όταν θα είναι έτοιμα, θα τα βγάλουμε από την κατσαρόλα και θα τα αφήσουμε σε ένα πιάτο.

Στην ίδια κατσαρόλα, θα προσθέσουμε λίγο επιπλέον λάδι, θα ρίξουμε μέσα το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις ντομάτες, τον μαϊντανό και τον άνηθο, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και περιμένοντας μέχρι να «πιουν» τα υγρά τους και να μαλακώσουν. Όταν έχουν μαγειρευτεί όλα τα υλικά, θα προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 200°C. Έπειτα, θα πάρουμε ένα ταψί, θα στρώσουμε στην επιφάνειά του τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πατάτες. Έπειτα, θα περιχύσουμε τα λαχανικά με το μείγμα μυρωδικών που δημιουργήσαμε και θα βάλουμε το ταψί στον φούρνο για 25 με 30 λεπτά, έως ότου ψηθούν καλά τα λαχανικά.

Κλείνοντας, έχει σημασία να θυμόμαστε πως οι παραπάνω συνταγές είναι καθαρά ενδεικτικές και σκοπό έχουν να μας εμπνεύσουν να δημιουργήσουμε τα δικά μας μοναδικά σαρακοστιανά πιάτα! Πραγματοποιώντας μικρές προσθήκες και αφαιρέσεις στη λίστα των υλικών, σύμφωνα πάντα με τα γούστα μας και εμπλουτίζοντας το γεύμα μας με τη μοναδική γεύση της νέας Βίκος Cola Zero Sugar με μηδέν ζάχαρη, είναι βέβαιο πως μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, δεν θα έχουμε προσθέσει ούτε μισό γραμμάριο!