3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Γιατί η Σαρακοστή είναι ένα «δώρο» ευεξίας για το σώμα και τον οργανισμό σου;

Η αλήθεια είναι πως όταν ήμουν πιο μικρή δεν μπορούσα με τίποτα να καταλάβω γιατί οι μεγαλύτεροι ακολουθούν πιστά κάθε χρόνο το έθιμο της σαρακοστιανής νηστείας. Από τη μία, η αυτοσυγκράτηση και η αυτοκυριαρχία τους μου προκαλούσαν θαυμασμό και απορία, όμως από την άλλη, ούτε που μου περνούσε από το μυαλό να στερηθώ τις αγαπημένες μου γεύσεις για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά ανατράπηκαν μερικά χρόνια πριν, όταν πήρα τη μεγάλη απόφαση να ενδώσω στη νηστεία και να συνειδητοποιήσω προς μεγάλη μου έκπληξη, πως ήταν το καλύτερο δώρο που έχω κάνει στο σώμα και τον οργανισμό μου.

Σε αυτό βοήθησε βέβαια και η μαμά μου, η οποία γνωρίζει όλα τα «μυστικά», τις συνταγές και τους τρόπους για να ακολουθήσουμε τη Σαρακοστή χωρίς να πεινάσουμε ή να νιώσουμε πως στερούμαστε κάποια απόλαυση, οπότε η πρώτη μου απόπειρα να νηστέψω δεν ήταν τελικά τόσο δύσκολη όσο πίστευα. Ο λόγος που αποφάσισα να μπω σε αυτή τη διαδικασία, ήταν γιατί έτσι και αλλιώς φλέρταρα με τη χορτοφαγική διατροφή, οπότε η Σαρακοστή θα ήταν για εμένα μία προπαρασκευαστική περίοδος, μία δοκιμή, πριν αποφασίσω να βγάλω εντελώς το κρέας από τα πιάτα μου. Αυτό που δεν περίμενα βέβαια, ήταν πως απομακρύνοντας τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή μου για σαράντα ημέρες, θα έκανα μία «στροφή» προς έναν πιο ωφέλιμο και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Η αρχική διαπίστωση που έκανα μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες που νήστευα, ήταν πόσο ανάλαφρο ένιωθα το σώμα μου, καθώς το έντονο πρήξιμο και το φούσκωμα που ένιωθα συχνά είχαν υποχωρήσει. Απολαμβάνοντας καθημερινά μία «πλούσια», αλλά χορτοφαγική διατροφή, ο οργανισμός μου «καθάρισε» από τοξίνες και κορεσμένα λίπη, γεγονός που αποδείχθηκε εξαιρετικά ωφέλιμο και για το πεπτικό μου σύστημα, το οποίο λειτουργούσε καλύτερα από ποτέ. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ενίσχυσε την προσπάθειά μου για μία φυσική αποτοξίνωση, καθώς οι βιταμίνες Α, C, E, τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες, εξουδετέρωσαν τις φλεγμονές που είχαν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του οργανισμού και μείωσαν σημαντικά την τιμή της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Όπως ήταν επόμενο, αυτή η μεγάλη αλλαγή στη διατροφή μου, δεν άργησε να φέρει και τις ανάλογες αλλαγές στην ζυγαριά και τον καθρέφτη μου. Παρότι στην αρχή θεωρούσα πως η νηστεία θα με κάνει να καταναλώνω μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού από ότι παλαιότερα, οι θερμίδες που συγκέντρωνε ο οργανισμός μου από τα ημερήσια γεύματα κατά τη διάρκεια της νηστείας, ήταν πολύ λιγότερες από ό,τι παλαιότερα. Έτσι, όχι μόνο απολάμβανα καθημερινά «πλούσια» χορτοφαγικά γεύματα, αλλά σε συνδυασμό με λίγες ώρες σωματικής άσκησης την εβδομάδα και μπόλικες ποσότητες νερού, smoothies και φυσικών χυμών, κατάφερα επιτέλους να φτάσω το ιδανικό βάρος και να είμαι πανέτοιμη για το καλοκαίρι που θα ερχόταν.

Κλείνοντας, εάν θέλεις και εσύ να ακολουθήσεις τη φετινή νηστεία αλλά υπάρχουν κάποιες σκέψεις που σε αποθαρρύνουν, να θυμάσαι πως όσο ακατόρθωτο ή δύσκολο και αν σου φαίνεται, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο εύκολο από όσο πιστεύεις. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι να παραμείνεις συνεπής στην υπόσχεση που έδωσες στον εαυτό σου και να βλέπεις μέρα με τη μέρα το σώμα σου να αλλάζει προς το καλύτερο!