3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Μανιτάρια: Πώς θα απολαύσεις τον «πρωταγωνιστή» του σαρακοστιανού μενού;

Ένας από τους λόγους που ανυπομονώ κάθε χρόνο για την έλευση της Σαρακοστής, είναι γιατί μού δίνει τη δυνατότητα να φάω όσες φορές θέλω μανιτάρια, χωρίς να χρειαστεί να υποστώ τα πειράγματα της υπόλοιπης παρέας. Η αλήθεια είναι πως όσοι με γνωρίζουν καλά, ξέρουν πως τα μανιτάρια είναι εδώ και πολλά χρόνια μία από τις αγαπημένες μου τροφές, ένας πεντανόστιμος μεζές που απολαμβάνω με κάθε ευκαιρία και σε κάθε πιάτο. Όχι να το παινευτώ, αλλά ακριβώς επειδή έχω κάνει μία μακροχρόνια… διατριβή πάνω στο αντικείμενο, έχω ξετρυπώσει από το διαδίκτυο αναρίθμητες συνταγές, τρόπους μαγειρέματος και food pairing συνδυασμούς που μπορούν να «απογειώσουν» τη γεύση τους.

Μάλιστα, ειδικότερα σε περιόδους νηστείας που στερούμαστε καθημερινά αρκετά θρεπτικά συστατικά, τα μανιτάρια είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος «σύμμαχος» του οργανισμού μας, καθώς περιλαμβάνει υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης, ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμίνης C, για αυτό δεν πρέπει να λείπει με τίποτα από τα πιάτα μας. Παρακάτω, λοιπόν, έχω συγκεντρώσει μερικές συνταγές που θα σου δώσουν έμπνευση να δημιουργήσεις τα δικά σου πρωτότυπα πιάτα και να προσθέσεις ακόμη περισσότερα μανιτάρια στο σαρακοστιανό μενού!

Μανιτάρια με άρωμα σκόρδου και θυμάρι

-½ κιλό μανιτάρια πόρτο μπέλο

-3-4 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες)

-¼ φλυτζ. λάδι

-αλάτι

-πιπέρι

-φρέσκο θυμάρι

-ρίγανη

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή καθαρίζοντας απαλά τα μανιτάρια με μία βρεγμένη πετσέτα και χαράσσοντάς τα στο πάνω μέρος τους, έπειτα θα τα τοποθετήσεις σε ένα ταψάκι. Θα αλείψεις την επιφάνειά τους με σκόρδο. Θα προσθέσεις αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη και θα τα τους ρίξεις λίγο λάδι. Θα προθερμάνεις τον φούρνο σου στους 200°C και στη συνέχεια, θα ψήσεις τα μανιτάρια για 20 λεπτά, επιλέγοντας την ένδειξη «αέρας». Όταν τα ξεφουρνίσεις, θα περιμένεις λίγα λεπτά να κρυώσουν και έπειτα, μπορείς να τα απολαύσεις!

Μανιτάρια γεμιστά με ρύζι και ντομάτα

-½ κιλό μανιτάρια πόρτο μπέλο (μεγάλα προς μεσαία)

-½ ματσάκι άνηθο

-½ ματσάκι μαϊντανό

-½ φλυτζ. κρασί λευκό

-2 φλυτζ. ντοματοχυμό

-½ φλυτζ. λάδι

-5 κ.σ. ρύζι γλασσέ

-2 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες)

-1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

-πιπέρι

-αλάτι

-1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

-1 κ.γ. πάπρικα καυτερή

-1 κ.γ. κάρυ

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή βάζοντας σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και στη συνέχεια, θα προσθέσεις το πιπέρι, το αλάτι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις πάπρικες και το ρύζι. Θα ανακατέψεις καλά το μείγμα σου και θα το «σβήσεις» ρίχνοντας το κρασί. Θα χαμηλώσεις τη φωτιά στο μάτι της κουζίνας, θα βάλεις το χυμό της ντομάτας και λίγο νερό, περιμένοντας να πάρει βράση το μείγμα σου. Έπειτα, θα σβήσεις το μάτι και θα προσθέσεις τον άνηθο και τον μαϊντανό, αφού πρώτα τα έχεις ψιλοκόψει, θα ρίξεις το κάρυ και θα ανακατέψεις το μείγμα. Θα προθερμάνεις τον φούρνο σου στους 180°C. Θα καθαρίσεις απαλά τα μανιτάρια με μία βρεγμένη πετσέτα, θα κόψεις τα κοτσάνια τους, θα τα τοποθετήσεις σε ένα ταψί ντυμένο με λαδόκολλα και θα τα γεμίσεις με το μείγμα που ετοίμασες, βάζοντας μία κουταλιά της σούπα -και λίγο παραπάνω- σε κάθε μανιτάρι. Τέλος, θα ψήσεις τα μανιτάρια στους 180°C για 30 με 40 λεπτά.

Λαχταριστή σούπα με μανιτάρια και λαχανικά

-½ κιλό μανιτάρια πόρτο μπέλο

-2 καρότα

-2 πατάτες

-2 κρεμμύδια

-1 πιπεριά κόκκινη

-1 πιπεριά κίτρινη

-1 πιπεριά πορτοκαλί

- ½ ματσάκι σέλινο

- λίγο μαϊντανό (για γαρνιτούρα)

- 1 σκελίδα σκόρδο

-αλάτι

-πιπέρι

-ελαιόλαδο

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή γεμίζοντας μία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και τοποθετώντας την πάνω σε ένα αναμμένο μάτι. Μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, θα ρίξεις το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Θα προετοιμάσεις τα λαχανικά και αφού τα καθαρίσεις καλά, θα τα ρίξεις όλα ολόκληρα μέσα στην κατσαρόλα με τον νερό, εκτός από τα μανιτάρια. Μόλις βράσουν επαρκώς, θα τα αφαιρέσεις από το νερό χρησιμοποιώντας μία τρυπητή κουτάλα και θα τα πολτοποιήσεις στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, θα καθαρίσεις τα μανιτάρια με μία βρεγμένη πετσέτα, θα τα κόψεις σε έξι τεμάχια το καθένα και θα τα ρίξεις στην κατσαρόλα, μαζί με το μείγμα των λαχανικών που ετοίμασες. Θα αφήσεις το περιεχόμενο της κατσαρόλα να βράσεις για 15 με 20 λεπτά. Μπορείς να σερβίρεις τη σούπα σου, γαρνίροντας κάθε μπολ με λίγα φύλλα μαϊντανού.