5η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η παραδοσιακή σαρακοστιανή συνταγή που... μοιράζεται η πεθερά με τη νύφη!

Εάν μπορούσαμε να δώσουμε ένα διαφορετικό όνομα στη χριστιανική γιορτή της Σαρακοστής, αυτό θα ήταν «η γιορτή των οσπρίων», καθώς τα όσπρια είναι μία από τις τροφές που έχουν την τιμητική τους την περίοδο της νηστείας. Όχι μόνο γιατί μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πολλά και διαφορετικά πιάτα, αλλά γιατί τα όσπρια είναι οι «σύμμαχοι» που αντικαθιστούν το κρέας και μας εξασφαλίζουν μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών, που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού.

Ένα από αυτά βέβαια είναι και η φακή, ένα όσπριο «πλούσιο» σε βιταμίνη Α, C, B, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο και πρωτεΐνη, την οποία μπορούμε να απολαύσουμε με πολλές και διαφορετικούς τρόπους. Ακριβώς για αυτό, αποτελεί μία τροφή που δεν πρέπει να λείπει από το ντουλάπι της κουζίνας κατά τη διάρκεια της νηστίας, καθώς είναι το απαραίτητο συστατικό για να χορτάσουμε εμείς οι μεγαλύτεροι και να ετοιμάσουμε και ένα λαχταριστό πιάτο που θα ενθουσιάσει για τα μικρότερα μέλη της οικογένειας.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε καταγράψει τις δύο δημοφιλέστερες συνταγές με φακή, μία που απευθύνεται σε όσους αγαπούν τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και μία για εκείνους που αναζητούν ένα ελαφρύ και ολοκληρωμένο γεύμα!

Παραδοσιακή θρεπτική σούπα από φακές

500γρ. φακές

1 μέτριο κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη

2 σκελίδες σκόρδο

½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 ντομάτα

2 φύλλα δάφνης

ξύδι

αλάτι

πιπέρι

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή καθαρίζοντας τις φακές. Θα τις ρίξουμε σε ένα σουρωτήρι και θα τις ξεπλύνουμε κάτω από τη βρύση του νεροχύτη. Έπειτα, θα τις βάλουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και θα προετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Θα κόψουμε το σκόρδο σε φέτες και θα τρίψουμε την ντομάτα και το κρεμμύδι στον τρίφτη. Στη συνέχεια, θα στραγγίξουμε τις φακές και θα τις βάλουμε σε μία κατσαρόλα με όση ποσότητα νερού χρειάζεται, ώστε να σκεπαστούν. Θα τις βράσουμε για 10 λεπτά και θα τις στραγγίξουμε και έπειτα, θα τις βάλουμε ξανά στην κατσαρόλα με έξι φλιτζάνια νερό. Θα προσθέσουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ντομάτα και τα φύλλα δάφνης, αφήνοντας τις φακές να σιγοβράσουν για 30 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν. Θα προσθέσουμε λάδι, αλάτι, πιπέρι και λίγο ξύδι και θα αφήσουμε τις φακές για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μετατραπούν σε έναν παχύρευστο χυλό. Τέλος, θα βγάλουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και θα σερβίρουμε τη σούπα μας.

Πολύχρωμο και γευστικό φακόρυζο με καρότο

250 γρ. φακές χοντρές

250 γρ. ρύζι καρολίνα

50ml λευκό κρασί

700ml ζωμός λαχανικών

1 κρεμμύδι

2 καρότα

1 στικ σέλερι

1 κ.γ. ρίγανη

½ κ.γ. κόλιανδρο

1 κ.γ. κύμινο

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή ξεπλένοντας τις φακές σε ένα σουρωτήρι με κρύο νερό. Θα τοποθετήσουμε μία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και θα ρίξουμε τις φακές, περιμένοντας να πάρουν βράση. Όταν το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει, θα περιμένουμε 2 με 3 λεπτά, θα σουρώσουμε τις φακές και θα τις αφήσουμε για λίγο στο σουρωτήρι. Έπειτα, στην ίδια κατσαρόλα θα ρίξουμε λίγο λάδι και μόλις κάψει τα προσθέσουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και θα σοτάρουμε τα υλικά μας, μέχρι να καραμελώσουν. Στη συνέχεια, θα προσθέσουμε το κρασί, το ρύζι, τις φακές, τον κόλιανδρο, το κύμινο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι, θα ρίξουμε τον ζωμό λαχανικών, θα χαμηλώσουμε λίγο τη φωτιά και θα σιγοβράσουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, μέχρι να βράσει το ρύζι και να εξατμιστούν τα υγρά. Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, το πιάτο μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

Κλείνοντας, έχει σημασία να θυμόμαστε πως δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε τις παραπάνω συνταγές κατά γράμμα, αλλά να εμπνευστούμε από αυτές και να δημιουργήσουμε τα δικά μας ξεχωριστά πιάτα, που θα ταιριάζουν στα γούστα και τις γεύσεις όλης της οικογένειας!