5η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Τρεις νηστίσιμοι μεζέδες που «απογειώνουν» το σαρακοστιανό τραπέζι!

Ένας από τους λόγους που ανυπομονούμε κάθε χρόνο για την έλευση της Σαρακοστής, είναι γιατί στο μυαλό μας αποτελεί μία περίοδο που είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση. Είναι μία αφορμή για να ξετρυπώσουμε από το ράφι της κουζίνας τον παλιό τσελεμεντέ που κληρονομήσαμε από τη μητέρα ή τη γιαγιά μας και να αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο στην κουζίνα, δημιουργώντας γευστικά εδέσματα που φέρνουν το παρελθόν στο παρόν και μέσα από ένα γαστρονομικό «ταξίδι» μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα τις «ρίζες» του τόπου μας.

Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να παραμένουμε πιστοί στα έθιμα και τις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις, γιατί εμείς είμαστε ο συνδετικός κρίκος που θα ενώσει τις παλαιότερες γενιές με τις επόμενες, οι τυχεροί που κληρονόμησαν όλο αυτόν τον «πλούτο» παράδοσης και τώρα σκοπεύουν να τον κληροδοτήσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Παρακάτω, λοιπόν, υπάρχουν συγκεντρωμένες μερικές συνταγές που υπήρχαν πάντα στο ελληνικό σαρακοστιανό τραπέζι και μέσα από αυτές θα συστήσουμε στους νεότερους τις διαχρονικές γεύσεις της ελληνικής μας παράδοσης!

Κρεμώδης ταραμοσαλάτα με κρεμμύδι

-100γρ. ταραμάς λευκός

-1/2 κιλό πατάτες

-250 γρ. ελαιόλαδο

-5-6 λεμόνια

-3 φρέσκα κρεμμύδια

Για να φτιάξεις τον παραδοσιακό ελληνικό ταραμά, θα ξεκινήσεις τη συνταγή βράζοντας τις πατάτες με τη φλούδα, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να γλιστράνε από το πιρούνι, όταν τις τσιμπάς. Αφού τις βγάλεις από την κατσαρόλα, θα τις ξεφλουδίσεις όσο είναι ακόμη ζεστές και έπειτα, θα τις αφήσεις να κρυώσουν. Χρησιμοποιώντας ένα γουδί, θα χτυπήσεις τον ταραμά μαζί με τον χυμό δύο λεμονιών και θα προσθέσεις στο σκεύος τα κρεμμύδια, τα οποία προηγουμένως θα έχεις ψιλοκόψει. Στη συνέχεια, θα προσθέσεις σταδιακά τις πατάτες και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, ενώ θα επιμείνεις με το ανακάτεμα, ώσπου το μείγμα σου να μετατραπεί σε έναν ομοιόμορφο, αφράτο πουρέ. Τέλος, θα προσθέσεις το λάδι, θα συνεχίσεις να ανακατεύεις μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να χυλώσει.

Δροσερή «πολύχρωμη» σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια

-250γρ. φασόλια μαυρομάτικα

-1 κρεμμύδι ξερό

-1 πιπεριά κόκκινη

-1 πιπεριά πορτοκαλί

-1 πιπεριά κίτρινη

-1 καρότο

-½ ματσάκι μαϊντανό

-½ ματσάκι άνηθο

-1 κ.σ. μουστάρδα

-1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο

-1 κ.σ. λευκό ξύδι

-ελαιόλαδο

-αλάτι

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή γεμίζοντας μία κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό, θα την τοποθετήσεις πάνω σε δυνατή φωτιά και θα περιμένεις το νερό να αρχίσει να κοχλάζει. Στη συνέχεια, θα ρίξεις μέσα τα φασόλια και θα περιμένεις 35 με 40 λεπτά μέχρι να βράσουν. Στο μεταξύ, θα ετοιμάσεις τα υπόλοιπα υλικά, κόβοντας τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβοντας το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον άνηθο και τρίβοντας το καρότο με έναν τρίφτη. Όταν τα φασόλια θα είναι έτοιμα, θα τα ξεπλύνεις καλά με άφθονο νερό, θα τα βάλεις σε μία μεγάλη γαβάθα και θα προσθέσεις τα λαχανικά που ετοίμασες, ανακατεύοντας καλά τα υλικά. Τέλος, θα βάλεις σε ένα ποτήρι το μπαλσάμικο με το λευκό ξύδι, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδα, θα ανακατέψεις καλά το μείγμα και με αυτό θα περιχύσεις τη σαλάτα, προσθέτοντας και αλάτι.

Παραδοσιακή ρεβιθάδα με άρωμα λεμονιού

-500γρ. ρεβίθια

-1 κ.γ σόδα

-2  κρεμμύδια ξερά

-1 φλυτζ. ελαιόλαδο

-φύλλα δάφνης

-500γρ. νερό

-χυμός ενός λεμονιού

-αλάτι

-πιπέρι

Για να ετοιμάσεις την ρεβιθάδα, θα χρειαστεί να βάλεις τα ρεβίθια να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μπολ με νερό. Το επόμενο πρωί, θα προσθέσεις στο μπολ με το νερό μία κουταλιά τους γλυκού σόδα και θα περιμένεις 30 λεπτά για να τα ξεπλύνεις και να ξεκινήσεις την προετοιμασία του πιάτου. Αφού ξεπλύνεις καλά τα ρεβίθια, θα τα στρώσεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος το οποίο κλείνει με καπάκι. Στην συνέχεια, θα καθαρίσεις καλά τα κρεμμύδια, θα το κόψεις σε πλατιές λεπτές φέτος και θα τα ρίξεις στο σκεύος, προσθέτοντας λάδι, πιπέρι, αλάτι και τα φύλλα δάφνης. Θα προσθέσεις μπόλικο νερό ώστε να καλύψει τα όσπρια και να φτάνει μέχρι το χείλος του σκεύους. Τέλος, θα καπακώσεις το σκεύος και θα ψήσεις τη ρεβιθάδα για έξι ώρες στους 150 °C.

Έχει σημασία να θυμόμαστε πως δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε τις παραπάνω συνταγές κατά γράμμα, αλλά να αντλήσουμε έμπνευση δημιουργώντας τα δικά μας πρωτότυπα και γευστικά σαρακοστιανά πιάτα!