5η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Πώς καθιερώθηκε η διαχρονική παράδοση της Σαρακοστής και έφτασε μέχρι τις μέρες μας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Σαρακοστή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της χριστιανοσύνης και της ελληνικής παράδοσης, καθώς είναι η περίοδος η οποία προετοιμάζει τους πιστούς για τη μεγάλη και χαρμόσυνη γιορτή του Πάσχα. Ωστόσο, παρότι πρόκειται για μία από τις παλαιότερες παραδόσεις της ορθόδοξης εκκλησίας και την ακολουθούν εκατομμύρια χριστιανοί σε κάθε άκρη του κόσμου, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πώς καθιερώθηκε η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Για να «ξετυλίξουμε» το κουβάρι της ιστορίας, θα απευθυνθούμε στο «Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο», καθώς στο σημείο 4:1-4 γίνεται μία σημαντική αναφορά που αποκαλύπτει πως ο Ιησούς ήταν το πρόσωπο που την εμπνεύστηκε πρώτο, αφού όπως αναφέρει το σημείο εκείνο: «Ο Ιησούς, πλήρης Αγίου Πνεύματος, επέστρεψε από τον Ιορδάνη· και φερόταν από το Πνεύμα στην έρημο, πειραζόμενος από τον διάβολο 40 ημέρες· και δεν έφαγε τίποτε εκείνες τις ημέρες· και αφού αυτές τελείωσαν, ύστερα πείνασε. Και ο διάβολος είπε σ’ αυτόν: Αν είσαι Υιός τού Θεού, πες σε τούτη την πέτρα να γίνει ψωμί. Και ο Ιησούς απάντησε σ’ αυτόν, λέγοντας: Είναι γραμμένο, ότι: “Μονάχα με ψωμί δεν θα ζήσει ο άνθρωπος, αλλά με κάθε λόγο τού Θεού”».

Η ιστορία της Σαρακοστής μέσα από τις Άγιες Γραφές

Με άλλα λόγια, αυτό που οδήγησε τον Ιησού να νηστέψει για 40 μερόνυχτα και να περάσει αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, ήταν ο Θεός και Πατέρας του. Παρόλα αυτά, ο Χριστός δεν είναι το μοναδικό πρόσωπο που μας συστήνει τη διαδικασία της νηστείας μέσα από τις Αγίες Γραφές, καθώς ο Μωυσής ήταν εκείνος που νήστεψε 40 ημέρες πριν παραλάβει τις πέτρινες πλάκες όπου ήταν γραμμένες οι Δέκα Εντολές του Κυρίου, ενώ ο Προφήτης Ηλίας είχε νηστέψει και εκείνος για να μπορέσει να φέρει τη βροχή από τον ουρανό στη Γη. Ωστόσο, αυτό που αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω, είναι πως σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, ο άνθρωπος δεν αποτελείται μόνο από σώμα και ψυχή, αλλά μέσα σε αυτόν υπάρχει το Πνεύμα, το οποίο τροφοδοτείται από τον λόγο του Θεού αλλά και από την βαθιά πίστη σε αυτόν.

Το βαθύτερο και ουσιαστικό νόημα της νηστείας στις μέρες μας

Παρότι οι σημερινοί πιστοί συμμετέχουν στη νηστεία της Σαρακοστής, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για έναν από τους πιο παρεξηγημένους θεσμούς της εκκλησίας. Μάλιστα, αρκετός κόσμος αναρωτιέται, πώς γίνεται μία θρησκεία η οποία κηρύττει την αλληλοκατανόηση να υποχρεώνει τους πιστούς, να απέχουν από τις επίγειες απολαύσεις; Ωστόσο, αυτό που παραβλέπουν είναι πως, ο Θεός δεν θέλει να τιμωρήσει τους πιστούς, αλλά να θέσει μία δοκιμασία μέσα από την οποία θα μπορέσουν να κατακτήσουν την αρετή και για αυτό και επιβλήθηκε από την εκκλησία. Η αποχή μας από κάποιες συγκεκριμένες τροφές είναι ένας τρόπος να εξασκήσουμε τον εαυτό μας, να δώσουμε έναν πνευματικό και σωματικό αγώνα, μέσα από τον οποίο θα γίνουμε πιο δυνατοί, θα μάθουμε πώς μπορούμε να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς και τις παρεκτροπές, φτάνοντας έτσι όλο και πιο κοντά στο πολύτιμο αγαθό που ο χριστιανισμός αποκαλεί «αρετή».

Έχει σημασία να θυμόμαστε πως σκοπός της Σαρακοστής δεν είναι να κρίνει ποιος είναι καλός χριστιανός και ποιος όχι. Σκοπός είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να καλλιεργήσουμε τη βαθιά πίστη μας στον Θεό και κυρίως, την πίστη και την εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας. Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, δοκιμάζουμε εμείς οι ίδιοι τα όριά μας και ανακαλύπτουμε πως είμαστε πολύ πιο δυνατοί από όσο πιστεύουμε!