5η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Στρώνοντας τραπέζι την Σαρακοστή: Το art de la table της παραδοσιακής νοικοκυράς

Η αλήθεια είναι πως όσες από εμάς έχουμε αναλάβει τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο της μαγείρισσας του σπιτιού και προετοιμάζουμε τα οικογενειακά τραπέζια, γνωρίζουμε καλά πόσο μεγάλη πρόκληση αποτελεί η περίοδος της Σαρακοστής. Ακριβώς επειδή θέλουμε να είναι όλοι ευχαριστημένοι και χορτάτοι, είναι σημαντικό να βρούμε τη… δυσεύρετη «χρυσή» τομή, για να τους ικανοποιήσουμε όλους. Παρότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, στην πραγματικότητα υπάρχει ένα «μυστικό» συστατικό, το οποίο μπορεί όντως να συσπειρώσει γύρω από το σαρακοστιανό τραπέζι όλα τα μέλη μίας οικογένειας, ακόμη και αν οι διατροφικές τους συνήθειες διαφέρουν εντελώς μεταξύ τους. Και αν υπάρχει κάτι που μου έχει διδάξει η πολύχρονη εμπειρία μου στην κουζίνα, αυτό είναι πως η αγάπη και το μεράκι μίας μαγείρισσας, μπορεί να κερδίσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη!

Ωστόσο, η νηστεία της Σαρακοστής είναι μία κάπως πιο πολύπλοκη υπόθεση, καθώς δεν αρκεί να διοχετεύσεις στα πιάτα όλη σου την αγάπη για τη μαγειρική και τους δικούς σου ανθρώπους, αλλά πρέπει να τη συνδυάσεις με ένα ακόμη «μυστικό» συστατικό, το οποίο δεν είναι άλλο από την παράδοση. Γιατί, όταν η αγάπη και η παράδοση συναντιούνται στο ίδιο τραπέζι, τότε να είσαι σίγουρη πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι τουλάχιστον πεντανόστιμο, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Σε κάθε περίπτωση, εσύ το μόνο που έχει να κάνεις, είναι να ακολουθήσεις τις art de la table συμβουλές που έχω συγκεντρώσει παρακάτω και να προσθέσεις στα ράφια του ψυγείου σου τις zero sugar επιλογές που υπόσχονται πως θα «απογειώσουν» το γεύμα σας.

Εμπλουτίζοντας τις παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονες «πινελιές»

Κακά τα ψέματα. Λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με τις διαχρονικές παραδοσιακές συνταγές που κληρονομήσαμε από τις γιαγιάδες και τις μαμάδες μας. Όμως, για να δελεάσουμε την κόρη, τον γιο ή το εγγόνι μας, να δοκιμάσει κάποια από αυτές, είναι απαραίτητο να φέρουμε το παρελθόν στο παρόν, εμπλουτίζοντας τη λίστα των υλικών με σύγχρονες «πινελιές» που θα κάνουν πιο gourmet τα πιάτα μας. Πραγματοποιώντας γαστρονομικούς πειραματισμούς στην κουζίνα μας, με τα δημοφιλή συστατικά που αγαπούν οι νέοι, όπως το αβοκάντο, τα μανιτάρια, τη σόγια, το τοφού, θα δημιουργήσουμε αναπάντεχους, πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς, που θα τους κάνουν να… γλείφουν και τα δάχτυλά τους.

Επιλέγοντας φυσικά ελληνικά υλικά που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε

Κάθε έμπειρη νοικοκυρά που νιώθει μία «βασίλισσα» της κουζίνας, γνωρίζει πως η ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί, είναι το «άλφα και το ωμέγα» για ένα πετυχημένο τραπέζι. Ακριβώς για αυτό, φροντίζουμε πάντα να προσθέτουμε στα πιάτα μας υλικά και επωνυμίες που έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν, που γνωρίζουμε καλά και εμπιστευόμαστε, καθώς είναι αυτές που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Την ίδια πρακτική χρειάζεται να ακολουθήσουμε ακόμη και με τα ροφήματα που συμπεριλαμβάνουμε στο γεύμα μας, επιλέγοντας μόνο προϊόντα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, όπως η νέα Βίκος Cola Zero Sugar, δηλαδή η πρώτη ελληνική cola από φυσικό μεταλλικό νερό και μηδέν ζάχαρη, η οποία αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό για κάθε πιάτο και κάθε ιδιαίτερη περίσταση που μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε περισσότερο στον κόσμο.

Ανακαλύπτοντας νέους τρόπους παρασκευής των σαρακοστιανών πιάτων

Μπορεί η νηστεία της Σαρακοστής να φαίνεται σε κάποιους μία αυστηρή διατροφή, όμως για εμάς που γνωρίζουμε πώς να μαγειρέψουμε τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας, αντιλαμβανόμαστε καλά πως δεν υπάρχει κάποιος τρομερός περιορισμός. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα επαναπαυτούμε στις συνταγές και τους τρόπους παρασκευής που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Για παράδειγμα, τα burger και τα σουβλάκια λαχανικών, είναι ένας «έξυπνος» και εύκολος τρόπος, ώστε να αγαπήσουν τα μικρότερα μέλη της οικογένειας, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και το σπανάκι, δηλαδή τις θρεπτικές τροφές που αποφεύγουν πεισματικά. Με μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορούμε να ξετρυπώσουμε αναρίθμητες νηστίσιμες συνταγές, που είναι βέβαιο πως θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!

Δίνοντας σημασία στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στο τραπέζι

Εξίσου σημαντικό κομμάτι με όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα διακοσμήσουμε το σαρακοστιανό τραπέζι μας. Δίνοντας σημασία στις μικρές λεπτομέρειες, όπως τα σκευή, τα μαχαιροπίρουνα, τα ποτήρια του νερού και του κρασιού, τις πιατέλες και το τραπεζομάντηλο, θα δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο περιβάλλον που θα ανοίγει την όρεξη των παρευρισκόμενων και θα κάνει ακόμη πιο απολαυστική την «ιεροτελεστία» του σπιτικού γεύματος. Έχει σημασία να θυμόμαστε πως, όσο πιο άνετα αισθάνονται τα μέλη μίας οικογένειας γύρω από το τραπέζι, τόσο πιο πρόσφορο γίνεται το έδαφος για να δημιουργήσουμε ξεχωριστές οικογενειακές αναμνήσεις, που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά!

Κλείνοντας, να είσαι σίγουρη πως ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα έχεις την επιτυχία του σαρακοστιανού γεύματος στο… τσεπάκι σου! Θα το συνειδητοποιήσεις και μόνη σου, όταν θα βρεθείτε όλοι μαζί ξανά, γύρω από το ίδιο τραπέζι. Τα αυθόρμητα επιφωνήματα, τα χαμόγελα ευχαρίστησης στα πρόσωπα των δικών σου ανθρώπων, θα είναι για εσένα η καλύτερη ανταμοιβή, το κίνητρο που θα σε εμπνεύσει να συνεχίσεις να εξελίσσεις τις μαγειρικές σου ικανότητες και να επιλέγεις για την οικογένεια σου τα καλύτερα και πιο αγνά προϊόντα, όπως είναι η νέα ελληνική Βίκος Cola Zero Sugar.