4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Πατάτες γιαχνί

Πατάτες γιαχνί


Οι πατάτες γιαχνί ήταν πάντα η «σωτήρια» συνταγή για την μαμά μου.
Όταν «πονοκεφάλιαζε» για το τι θα μας μαγειρέψει κάθε μέρα, τότε έρχονταν οι πατάτες γιαχνί κι έσωζαν την κατάσταση!
Μου άρεσε πολύ να τις τρώω.
Μερικές φορές μου τις έλιωνε με το πιρούνι και μου τις έκανε σαν πουρέ και με παρακαλούσε να μου τρίψει από πάνω και λίγη φέτα.
Εγώ βέβαια, τότε, στο άκουσμα και μόνο της λέξης «φέτα» πάθαινα ταραχή.
Ούτε που να την δοκιμάσω. Τότε. Γιατί τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα.
Ένα πιάτο χυλωμένες πατάτες γιαχνί είναι πια και για μένα «σωτήρια» συνταγή!
Ειδικά τώρα τη Σαρακοστή.
Τη Σαρακοστή με τις «ταπεινές», πεντανόστιμες γεύσεις της.

Με αγάπη
Mamatsita
#TaSarakostianaMou

Υλικά
2-3 κ σ ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι
1 καρότο
7-8 πατάτες χοντροκομμένες
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι – πιπέρι
200 γρ συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κ γλ βασιλικό
1/2 κ γλ κανέλα
χλιαρό νερό

Κι αν δεν ήταν Σαρακοστή, θα θρυμμάτιζα μέσα στην σάλτσα τη φέτα.
Κι αν ήταν και η εποχή της μελιτζάνας θα έτριβα και μία μελιτζάνα μέσα στην σάλτσα μαζί με το κρεμμύδι.
Κι αν είχα και πλατύφυλλο φρέσκο βασιλικό θα έβαζα και από αυτόν.
Και φυσικά αν είχα φρέσκες, κατακόκκινες, ζουμερές καλοκαιρινές ντομάτες θα έβαζα από αυτές.
Και όλα αυτά στα λέω για να έχεις αυτό το φαγάκι υπόψη σου κι όταν περάσει η Σαρακοστή.

Δες πώς γίνονται οι πατάτες γιαχνί
Πολτοποιώ το κρεμμύδι και το καρότο στον πολυκόφτη και τα σοτάρω στο ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο για 1 λεπτό.
Προσθέτω τις κομμένες πατάτες , τις φέρνω μια βόλτα και τις σβήνω με το λευκό κρασί.
Αλατοπιπερώνω, και προσθέτω το χυμό ντομάτας.
Στη συνέχεια ρίχνω τον βασιλικό και την κανέλα και προσθέτω ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλυφθούν οι πατάτες.
Σκεπάζω και σιγοβράζω το φαγάκι για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν αρκετά και να χυλώσουν.
Μόλις είναι έτοιμες, περιχύνω με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σβήνω τη φωτιά.

Πηγή: https://mamatsita.com/2018/02/20/patates-giahni/