7η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Δροσερό παραδοσιακό τζατζίκι για το εορταστικό γεύμα του Πάσχα

Εάν υπάρχει ένα πιάτο που δεν λείπει ποτέ από κανένα γιορτινό πασχαλινό τραπέζι, αυτό είναι σίγουρα το τζατζίκι, η γευστική, διαχρονική ντιπ από γιαούρτι, η οποία αναδεικνύει τη γεύση των κρεατικών και κάνει κάθε μπουκιά ακόμη πιο λαχταριστή. Παρότι το τζατζίκι έχει καθιερωθεί ως μία ελληνική «πατέντα», στην πραγματικότητα η χώρα προέλευσής του είναι η γειτονική Τουρκία, στην οποία το αποκαλούν «cacık». Ακόμη και αν οι σύγχρονοι μάγειρες έχουν ανακαλύψει χιλιάδες διαφορετικές παραλλαγές της αγαπημένης μας σάλτσας, η αλήθεια είναι πως καμία συνταγή δεν μπορεί αν συγκριθεί σε γεύση με την παραδοσιακή συνταγή του τζατζικιού. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε, καθώς και τη λίστα των υλικών που θα συμπεριλάβετε, για να το ετοιμάσετε εύκολα και απλά στην κουζίνα του σπιτιού σας.

Δροσερό παραδοσιακό τζατζίκι για το γιορτινό πασχαλινό γεύμα

Για να πραγματοποιήσουμε την παραδοσιακή συνταγή τζατζικιού, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:    

-2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό

- 1 ή 2 αγγούρια

-2-4 σκελίδες σκόρδο

-2 κ.σ. ξύδι

-6 κ.σ. ελαιόλαδο

-1 μεγάλο αγγούρι

- 2/4 φλιτζ. φρέσκος δυόσμος

-αλάτι

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή μας, προετοιμάζοντας τα υλικά μας. Θα πλύνουμε καλά το αγγούρι και χρησιμοποιώντας έναν τρίφτη, θα το τρίψουμε, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα του. Έπειτα, θα το βάλουμε σε ένα σουρωτήρι, ώστε να στραγγίξει τα υγρά και να μαραθεί, θα το αλατίσουμε και θα το αφήσουμε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, θα καθαρίσουμε και θα πολτοποιήσουμε το σκόρδο χρησιμοποιώντας μία πρέσα ή ένα μαχαίρι και μία σανίδα κοπής. Θα βάλουμε το σκόρδο και το αγγούρι και σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτοντας το γιαούρτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, θα ανακατέψουμε καλά το περιεχόμενο, μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιόμορφο. Καθώς ανακατεύουμε, καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε λίγο από το τζατζίκι, ώστε να διαπιστώσουμε εάν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο περισσότερο σκόρδο, ξύδι, ελαιόλαδο ή αλάτι. Τέλος, όταν η σάλτσα θα έχει αποκτήσει τη γεύση που επιθυμούμε, θα προσθέσουμε λίγο τριμμένο δυόσμο, θα ανακατέψουμε καλά το τζατζίκι και θα το βάλουμε στο ψυγείο να παγώσει.

Σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε πιο απαλή και διακριτική την αίσθηση του σκόρδου στο τζατζίκι, μπορούμε πριν το προσθέσουμε στο μπολ, να το αλέσουμε στο μπλέντερ με ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και έπειτα, να το βάλουμε σε μία κούπα, μέχρι το σκόρδο να κατακαθίσει.