7η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Φέτος ας δημιουργήσουμε τις πιο δυνατές αναμνήσεις μας γύρω από το πασχαλινό τραπέζι

Αλήθεια, ποιο είναι το πραγματικό νόημα που «κρύβεται» πίσω από τα εορταστικά τραπέζια; Σίγουρα υπάρχει μία μεγάλη και πολύ παλιά ιστορία, η οποία μάς θέλει την Κυριακή του Πάσχα να καθόμαστε όλοι μαζί οικογενειακώς γύρω από το γιορτινό πασχαλινό τραπέζι, όμως τι θέλει να μας διδάξει αυτό το καθιερωμένο ραντεβού, το οποίο κάθε χρόνο μας κάνει να ανυπομονούμε; Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι γεύσεις και τα λαχταριστά παραδοσιακά εδέσματα έχουν «πρωταγωνιστικό» ρόλο, όμως στην πραγματικότητα, η «ιεροτελεστία» του πασχαλινού τραπεζίου είναι η ετήσια, γευστική αφορμή που μας επιτρέπει να απολαύσουμε λίγο περισσότερο την παρέα των αγαπημένων μας προσώπων.

Εάν το σκεφτούμε λίγο παραπάνω, θα καταλάβουμε πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία σε τέτοιες περιστάσεις, δεν είναι μόνο να παραμείνουμε πιστοί στο συγκεκριμένο έθιμο, αλλά η ανάγκη μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, για να έρθουμε ακόμη πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους. Γιατί, τι αξία θα είχε ένα «πλούσιο» γεύμα, εάν δεν μπορούσαμε να το μοιραστούμε με αυτούς που εμείς θέλουμε; Τι αξία θα είχαν τα πασχαλινά έθιμα του τόπου μας, εάν δεν τα είχαμε κληρονομήσει από τους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε το γιορτινό τραπέζι της Κυριακής και εάν δεν αισθανόμασταν την ευθύνη να τα κληροδοτήσουμε στα μικρότερα μέλη της οικογένειας με τη σειρά μας;

Αυτή η νοητή «αλυσίδα» που συνδέει την προηγούμενη γενιά με την επόμενη, είναι ο βασικός λόγος που τόσα χρόνια παραμένουμε πιστοί στις παραδόσεις του τόπου μας. Είναι ο βασικός λόγος που μικροί και μεγάλοι τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, ανταλλάσσοντας ευχές και δημιουργώντας ανεξίτηλες οικογενειακές αναμνήσεις που ξέρουμε πως θα νοσταλγούμε μεγαλώνοντας!

Το φετινό πασχαλινό τραπέζι «σηματοδοτεί» ένα νέο ξεκίνημα

Παρόλα αυτά, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε πως το φετινό πασχαλινό τραπέζι, θα είναι πολύ διαφορετικό αλλά και πολύ πιο σημαντικό από όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Ακριβώς επειδή η περίοδος που διανύουμε είναι εξίσου πρωτόγνωρη για όλους, το γιορτινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα λειτουργεί ως μία υπενθύμιση. Μία υπενθύμιση πως ο δύσκολος χειμώνας που αφήνουμε πίσω έχει φτάσει πλέον στον τέλος του και αυτό που μας περιμένει, είναι ένα νέο, φωτεινό και αισιόδοξο ξεκίνημα. Έχοντας τα κοντινά μας πρόσωπα στις δίπλα καρέκλες και μπροστά μας πιατέλες γεμάτες από τις γεύσεις που έχουμε αγαπήσει από όταν ήμασταν παιδιά, τίποτα δεν μας εμποδίζει από το να συνεχίσουμε να ελπίζουμε, να κάνουμε όνειρα και σχέδια για τους επόμενους μήνες. Σηκώνοντας τα ποτήρια μας ψηλά και πραγματοποιώντας προπόσεις βγαλμένες από την καρδιά μας, «μηδενίζουμε» για μία ακόμη φορά το κοντέρ και κάνουμε ένα πρώτο βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον. Ωστόσο, σε αυτό το νέο ξεκίνημα δεν είμαστε μόνοι, αλλά έχουμε για συνοδοιπόρο τη νέα Βίκος Cola Zero, την πρώτη ελληνική cola από φυσικό μεταλλικό νερό και μηδέν ζάχαρη, η οποία με την αξεπέραστη γεύση της, αποδεικνύει πως πάντα υπάρχουν τρόποι να αρχίσουμε από το «μηδέν», βάζοντας πλώρη για τα καλύτερα που μας περιμένουν!

Κληροδοτώντας ένα ελπιδοφόρο μέλλον στις επόμενες γενιές

Έχει σημασία να θυμόμαστε πως όσο αυστηρές και αν είναι οι υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τις συναθροίσεις, είναι στο χέρι μας να δώσουμε στο πασχαλινό τραπέζι τη λαμπρότητα και τη μεγαλοπρέπεια που του αναλογεί, ακόμη και αν περιλαμβάνει μόνο λίγους και καλούς προσκεκλημένους. Όχι μόνο γιατί το οφείλουμε στους μεγαλύτερους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν αυτή την «πολύτιμη» θρησκευτική κληρονομιά, αλλά γιατί το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, στα μικρότερα μέλη της οικογένειάς μας. Όπως εμείς είχαμε τη χαρά και την ευλογία να μεγαλώσουμε και να γαλουχηθούμε μέσα από τα πατροπαράδοτα έθιμα του τόπου μας, το ίδιο χρειάζεται να κάνουμε και για τα παιδιά ή τα εγγόνια μας. Γιατί, εμείς είμαστε ο ζωτικός συνδετικός «κρίκος», ο οποίος μέσα από τις καθιερωμένες «ιεροτελεστίες» του τόπου μας, θα μπορέσει να ενώσει την προηγούμενη γενιά με την επόμενη, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια των διαχρονικών ελληνικών παραδόσεων, αλλά και τις πιο ξέγνοιαστες παιδικές αναμνήσεις στους απογόνους μας. Έτσι και αλλιώς, μην ξεχνάμε πως τα πασχαλινά έθιμα, οι γεύσεις και τα αρώματα του τόπου μας, είναι αυτά που θα «σφραγίσουν» τον γιορτινό χαρακτήρα των ημερών, δίνοντάς μας χαρά, ελπίδα και δύναμη, για να συνεχίσουμε να προσδοκούμε και να επιδιώκουμε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ξετρυπώσουμε από το ράφι την δοκιμασμένη συνταγή της γιαγιάς για πασχαλινά κουλουράκια, να τολμήσουμε τα διαχρονικά πιάτα της Κυριακής του Πάσχα που κατάφεραν να «σπάσουν» το φράγμα του χρόνου, να «ταξιδέψουν» μέσα στους αιώνες και να περάσουν από γενιά σε γενιά. Αυτές οι γιορτινές λεπτομέρειες, μαζί με τη μοναδική γεύση της Βίκος Cola Zero, είναι που θα φέρουν ακόμη πιο κοντά τα μεγαλύτερα με τα μικρότερα μέλη της οικογένειας στο πασχαλινό τραπέζι, διαμορφώνοντας το ιδανικό σκηνικό για να δημιουργήσουμε ξεχωριστές αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν για πολλά, πολλά χρόνια!