7η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Μια διαφορετική, μυρωδάτη μαγειρίτσα με μανιτάρια

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Πάσχα είναι μία γιορτή που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά κάθε γνήσιου καλοφαγά, αφού τα έθιμα που επιβάλλει, φέρνουν στο οικογενειακό τραπέζι πεντανόστιμα εδέσματα, λαχταριστές ντόπιες γεύσεις που δεν απολαμβάνουμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Μία από αυτές είναι βέβαια και η μαγειρίτσα, η θρεπτική πασχαλινή σούπα από λαχανικά και κρέας, με την οποία «σπάμε» τη νηστεία της Σαρακοστής το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και έτσι, σηματοδοτούμε τη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή η μαγειρίτσα περιλαμβάνει κρέας, συκώτια και άντερα αρνιού, δεν είναι εξίσου ευχάριστη για όλους, ενώ άμεσα αποκλείει τους χορτοφάγους της παρέας. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε μία πιο σύγχρονη εκδοχή αυτού του παραδοσιακού πιάτου, η οποία δεν θα υστερεί σε γεύση και νοστιμιά, αλλά θα μπορούμε να την απολαύσουμε όλοι ανεξάρτητα από τις διατροφικές μας συνήθειες. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να αντικαταστήσουμε το κρέας με μανιτάρια και να γνωρίσουμε ξανά από την αρχή, αυτό το ιδιαίτερο πιάτο του Πάσχα.

Χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια για το τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου

Για να δοκιμάσουμε την εναλλακτική εκδοχή της μαγειρίτσας, θα χρειαστούμε στον πάγκο της κουζίνας μας τα εξής υλικά:

-½ κιλό μανιτάρια πλευρώτους

-½ κιλό μανιτάρια πορτομπέλο

-50 γρ. ελαιόλαδο

-1 μαρούλι

-1 ματσάκι άνηθο

-1 ματσάκι μάραθο

-6 κρεμμυδάκια φρέσκα

-2 κρεμμύδια ξερά

-1 ψιλοκομμένο πράσο

-1 λίτρο νερό

-150 γρ. ρύζι γλασέ

-αλάτι

-πιπέρι

-2 αβγά

-χυμός δύο λεμονιών

Για να ξεκινήσουμε τη συνταγή, θα χρειαστεί πρώτα να προετοιμάσουμε τα υλικά μας, να καθαρίσουμε με ένα βρεγμένο πανί τα μανιτάρια και να τα κόψουμε σε κομμάτια, να ψιλοκόψουμε τα λαχανικά, το μαρούλι, τον άνηθο, το μάραθο, το πράσο, τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια. Έπειτα, θα ρίξουμε λίγο λάδι σε μία κατσαρόλα και θα σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν επαρκώς.

Θα προσθέσουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά και θα ρίξουμε όσο νερό χρειάζεται, ώστε να καλύψουμε τα υλικά και η ποσότητα να ανταποκρίνεται στις μερίδες που θέλουμε να σερβίρουμε. Θα αφήσουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλα να βράσει για 15 λεπτά και έπειτα, θα ρίξουμε μέσα το ρύζι. Θα σκεπάσουμε την κατσαρόλα και θα αφήσουμε το περιεχόμενο να βράσει για 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει επαρκώς.

Στη συνέχεια, θα ετοιμάσουμε το αβγολέμονο, βάζοντας σε ένα μπολ τα αβγά με τον χυμό των λεμονιών και χτυπώντας τα υλικά καλά με ένα σύρμα, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Θα ρίξουμε σταδιακά, λίγο-λίγο από το ζουμί της σούπας μέσα στο αβγολέμονο, συνεχίζοντας με το ανακάτεμα. Όταν το αβγολέμονο αποκτήσει την κατάλληλη θερμοκρασία, θα το ρίξουμε στην κατσαρόλα και θα αφήσουμε τη σούπα να σιγοβράσει για ένα λεπτό, μέχρι να πήξει.

Τέλος, για να έχουμε ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό και γευστικό αποτέλεσμα, μπορούμε να γαρνίρουμε τη σούπα μας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο άνηθο ή μάραθο!