2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Αυτοί είναι οι λόγοι που φέτος θα νηστέψουμε οικογενειακώς!

Στη σύγχρονη εποχή, με τους ρυθμούς να τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα πολλές φορές, το να ακολουθήσουμε μία νηστίσιμη διατροφή μπορεί να μας φαίνεται «βουνό». Στον αντίποδα της δυσκολίας που φέρνει η παρέκκλιση από τα καθιερωμένα και συνηθισμένα – και αγαπημένα – της διατροφής μας, υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μας κάνουν φέτος να πούμε το… μεγάλο «ναι» και να νηστέψουμε – αν όχι ολόκληρο το σαρανταήμερο από την Καθαρά Δευτέρα έως το Πάσχα, τότε τις περισσότερες από τις ημέρες αυτές.

Ο πρώτος και προφανής λόγος για να νηστέψει κάποιος πριν από το Πάσχα είναι ο θρησκευτικός. Εάν το θρησκευτικό συναίσθημα είναι έντονο και επιτάσσει τη διαδικασία αυτή μία εσωτερική, πνευματική ανάγκη, τότε είναι καλό να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ισορροπία μέσα μας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το επιτύχουμε.

Πνευματικός είναι, εν πολλοίς και ένας δεύτερος λόγος για να ακολουθήσουμε τη νηστίσιμη διατροφή την περίοδο της Σαρακοστής και έχει να κάνει με την πρόκληση αυτή καθαυτή που συνιστά. Στις μέρες μας, τα ζωικά προϊόντα είναι πλήρως ενταγμένα στην καθημερινότητά μας και μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας, πρωτίστως πνευματικής, είναι το να τα αφαιρέσουμε πλήρως επί ένα μακρό χρονικό διάστημα.

Ο τρίτος λόγος που μπορεί να έχει κάποιος να νηστέψει πριν από το Πάσχα είναι για να βοηθήσει τον οργανισμό του, εκμεταλλευόμενος τα θετικά της στοιχεία. Φεύγουν τα ζωικά προϊόντα και τα παράγωγά τους και άρα «μπαίνουν» περισσότερα φρούτα και λαχανικά, καταρχήν. Αυτό σημαίνει περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που βοηθούν πολύ τον οργανισμό μας με χρήσιμες ουσίες για όλες του τις λειτουργίες.

Τέταρτος λόγος είναι η ίδια η διατροφή και οι γεύσεις της, που εν πολλοίς μπορεί να λείπουν από το τραπέζι μας όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Πολλοί είναι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τη νηστεία της Σαρακοστής ως «χορτοφαγική εκδοχή» της μεσογειακής διατροφής. Αυτό σημαίνει πως οι συνταγές είναι πολύ κοντά σε όσες έχουμε συνηθίσει να τρώμε, επομένως, ως επί το πλείστον, μπορούμε σχετικά εύκολα να τις ετοιμάσουμε. Περισσότερα ψαρικά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια μπαίνουν στο τραπέζι μας συχνότερα και απολαμβάνουμε τις γεύσεις στο έπακρο.

Τελευταίος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός λόγος για να ακολουθήσουμε τη νηστεία της Σαρακοστής είναι – λίγο-πολύ – ένας συνδυασμός των παραπάνω. Η θρησκεία και η πίστη μπορεί να είναι η αφορμή ή και όχι, από εκεί και πέρα όμως μπορούμε να «εκμεταλλευτούμε» την περίσταση και να θέσουμε στον εαυτό μας την πρόκληση, χαρίζοντας στον οργανισμό μας μία διατροφή που θα τον ενισχύσει και θα τον δυναμώσει, ενώ παράλληλα θα δοκιμάζουμε ονειρεμένες συνταγές! Τίποτα λοιπόν δεν μας εμποδίζει φέτος, μαζί με τον σύζυγο της παραδοσιακής, μεσογειακής κουζίνας, να βάλουμε τα δυνατά μας και να κάνουμε ό,τι μας ταιριάζει περισσότερο!