2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Οι απολαύσεις της Σαρακοστής και το… μεγάλο ζητούμενο: Να μην «πεινάσουμε»!

Η αυθεντική έννοια της νηστείας έχει να κάνει με τη στέρηση κυρίως και σίγουρα όχι με την απόλαυση.  Αυτή η αίσθηση, του ότι όποιος νηστεύει στερείται και – κατά βάση – πεινάει, είναι που κάνει πολλούς, κυρίως όσους αγαπούν το φαγητό, να αποφεύγουν να μπουν στη διαδικασία. Όμως δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Αντίθετα, «τη σήμερον ημέρα», οι νηστίσιμες γευστικές επιλογές είναι ανεξάντλητες, χορταστικές, υγιεινές και ευφάνταστες, με τέτοιον τρόπο που ο «φόβος» όσων δηλώνουν πως διστάζουν είναι αβάσιμος και καταρρίπτεται εύκολα, αν το… καλοσκεφτούμε!

Πλούτος γεύσεων: Τα σαρακοστιανά δεν είναι μία μικρή κατηγορία τροφίμων. Αντίθετα, διαθέτουν τεράστια ποικιλία πρώτων υλών που μπορούν να μαγειρευτούν με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους, βγάζοντας από το τραπέζι μας και τη «βαρεμάρα» – και την ανησυχία μήπως «δεν μας φτάσει».

Ολοκληρωμένα γεύματα: Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι τα σαρακοστιανά δεν σερβίρονται «μόνα τους», «σκέτα». Μπορεί να μην συνοδεύονται από φέτα – που οι «αυθεντικοί» μεσογειακοί τύποι ταιριάζουν με όλα – υπάρχει όμως μία σειρά συνοδευτικών για κάθε γεύμα. Πέρα από τη σαλάτα, που μπορεί να περιέχει από πράσινα λαχανικά, βραστά, όσπρια και θαλασσινά, υπάρχουν και οι περίφημοι σαρακοστιανοί μεζέδες, έτοιμοι πάντα να συνοδεύσουν κάθε «κυρίως». Πιθανότερο φαίνεται το να χάσουμε το μέτρο, παρά να πεινάσουμε, έτσι δεν είναι;

Συχνά γεύματα: Είναι αλήθεια ότι «βαρυστομαχιά» επειδή παραφάγαμε με τα σαρακοστιανά είναι δύσκολο να αισθανθούμε. Στην περίπτωση που πεινάσουμε πιο συχνά από ό,τι μας συνέβαινε έως τώρα, είναι μια καλή ευκαιρία να υιοθετήσουμε μία από τις καλύτερες συνήθειες κάθε ισορροπημένης διατροφής: Τα συχνά και μικρά γεύματα. Αν κατορθώσουμε να κάνουμε πέντε γεύματα την ημέρα, όσο ισορροπημένα πρέπει, είναι πολύ πιθανό και να μην πεινάσουμε και να τραφούμε, συνολικά, ορθότερα.

Σαρακοστή δεν σημαίνει μόνο χόρτα: Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ταυτίσει – για κάποιο λόγο – τη Σαρακοστή με τα χόρτα, τα λαχανικά, τα λαδερά, άντε και τα όσπρια. Δεν είναι όμως έτσι, καθώς εκτός από τα θαλασσινά, που μας προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία συμβάλει και στη δημιουργία της αίσθησης κορεσμού, μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας και άλλες πηγές πρωτεΐνης: Ξηροί καρποί, ρύζι και μανιτάρια είναι οι πιο συνηθισμένες τέτοιες τροφές, που μπορούμε να καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους σε ποικιλία συνταγών και παραλλαγών.

Το νερό, πηγή ζωής: Μπορεί ως «σύνθημα» να μας ακούγεται υπερβολικό, όμως κρύβει μέσα του περισσότερη αλήθεια από αυτή που υποθέτουμε. Διότι, μπορεί η Σαρακοστή να είναι μία ευκαιρία να δοκιμάσουμε γεύσεις που λείπουν, λιγότερο ή περισσότερο, από την καθημερινότητά μας, όμως είναι και μία εξαιρετική ευκαιρία να βελτιώσουμε τη διατροφή μας για χάρη της υγείας μας. Πίνοντας άφθονο νερό, όχι μόνο ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας και βοηθάμε, με αυτόν τον απλούστατο τρόπο στην καλή λειτουργία του, αλλά επίσης βελτιώνουμε την αίσθηση κορεσμού και «γλιτώνουμε» περιττές θερμίδες.

Είναι παραπάνω από εμφανές πως δεν υπάρχει κανένας λόγος δισταγμού: Φέτος τη Σαρακοστή θα νηστέψουμε οικογενειακώς και τα τραπέζια μας θα είναι πιο χορταστικά από ποτέ!