2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Νηστεία τη Σαρακοστή: Τα «ναι» και τα «όχι» για να γίνει η διατροφή, αφορμή για μια νέα αρχή

Για τους περισσότερους από εμάς, η νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση που μας δημιουργεί σκέψεις και ερωτήματα. Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι να απαρνηθούμε από τη μία ημέρα στην άλλη, τις καθιερωμένες λαχταριστές γεύσεις που μας συντροφεύουν στην καθημερινότητα; Πώς γίνεται να μείνουμε μακριά από την απερίγραπτη απόλαυση μίας καλοψημένης μπριζόλας στα κάρβουνα για 40 μερόνυχτα χωρίς να ενδώσουμε στον πειρασμό; Ομολογουμένως πρόκειται για ένα δύσκολο δίλημμα, το οποίο όμως παύει να υφίσταται, αρκεί να αναλογιστούμε το όφελος που θα έχουμε όταν ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία. Γιατί, εάν αποφασίσουμε να ζυγίσουμε τα «υπέρ» και τα «κατά» της σαρακοστιανής νηστείας, δεν υπάρχει αμφιβολία πως τελικά θα πούμε το μεγάλο «ναι», δίχως δεύτερη σκέψη.

Αρχικά, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως ένα νηστίσιμο γεύμα δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι λιγότερο απολαυστικό, από όσα έχουμε συνηθίσει να τρώμε όλον τον υπόλοιπο χρόνο. Αντίθετα, στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε «πλούσια» και χορταστικά πιάτα, τα οποία θα περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας, αλλά και μία ακαταμάχητη γεύση που θα μπορεί να συγκριθεί ακόμη και με το πιο… μερακλίδικο κοψίδι. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε πριν κάνουμε μία υγιεινή στροφή προς τη νηστεία της Σαρακοστής, καθώς και τους zero sugar «συμμάχους» που μας συνοδεύουν σε αυτό το τολμηρό και συναρπαστικό διατροφικό ξεκίνημα!

Δίνοντας σημασία στις ημερήσιες μερίδες φαγητού που καταναλώνουμε

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακολουθώντας το πατροπαράδοτο έθιμο της νηστείας, είναι να μην πεινάσουμε, να μην στερηθούμε τίποτα και να παραμείνουμε χορτασμένοι, χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον βάρος. Ακριβώς επειδή τα περισσότερα νηστίσιμα πιάτα είναι ελαφριά και δεν περιλαμβάνουν ζωικά λίπη τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι με λίγες μόνο μπουκιές, είναι απαραίτητο να μην προβούμε σε υπερβολές και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και φειδωλοί με τις μερίδες που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντί, λοιπόν, να ενδώσουμε απερίσκεπτα στις λάθος τροφές, όπως είναι ο χαλβάς ή το ψωμί, για να ανακουφίσουμε το στομάχι μας, μπορούμε να στραφούμε σε μία πιο «έξυπνη» και ωφέλιμη λύση, καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες φυσικών ροφημάτων εντός της ημέρας. Έχοντας πάντα μαζί μας ένα μπουκάλι με νερό, πίνοντας smoothies και φυσικούς χυμούς ή εμπλουτίζοντας το ράφι του ψυγείου μας με ένα αναψυκτικό από φυσικό μεταλλικό νερό και μηδέν ζάχαρη, θα αποφύγουμε την άσκοπη κατανάλωση τροφών και θα κάνουμε ακόμη πιο απολαυστική την κάθε μας στιγμή.

Επενδύοντας σε θρεπτικές τροφές που συμβαδίζουν με μία υγιεινή διατροφή

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που μας παρέχει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι πως μας συστήνει τις ωφέλιμες τροφές που συμβαδίζουν με μία υγιεινή διατροφή και μας βοηθά να καταλάβουμε πως τα χορτοφαγικά πιάτα είναι εξίσου νόστιμα με όλα τα υπόλοιπα. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, έχουμε όσο χρόνο χρειάζεται για να πειραματιστούμε με τα λαχανικά, τα όσπρια και τα μαλάκια που υπάρχουν στην κουζίνα μας, ώστε να δημιουργήσουμε πρωτότυπες συνταγές που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των γευμάτων μας και θα μας οδηγήσουν σε νέα γαστρονομικά «μονοπάτια». Παρόλα αυτά, σε αυτό το γευστικό «ταξίδι» δεν είμαστε μόνοι, καθώς η πρώτη ελληνική cola χωρίς ζάχαρη, Βίκος Cola Zero Sugar, είναι ο γευστικό συνοδοιπόρος που ενισχύει την προσπάθειά μας για μία καλύτερη και πιο ισορροπημένη διατροφή, αφού χάρη στη μοναδική σύστασή της από φυσικό μεταλλικό νερό και την εκπληκτική γεύση της, «απογειώνει» τα σαρακοστιανά τραπέζια και γίνεται η αφορμή για να περιορίσουμε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε.

Αντικαθιστώντας τις «απουσίες» με ωφέλιμες και γευστικές εναλλακτικές

Η αλήθεια είναι πως όσοι απολαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ζωικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το νέο διατροφικό ξεκίνημα, ώστε η μετάβαση να μην θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους. Ακριβώς επειδή ο οργανισμός τους έχει συνηθίσει να λαμβάνει καθημερινά κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η πρωτεΐνη, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και οι βιταμίνες συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο να διαμορφώσουν ένα ανάλογο και «πλούσιο» πρόγραμμα διατροφής, εμπλουτισμένο με τροφές οι οποίες θα διαθέτουν την ίδια υψηλή θρεπτική αξία. Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα σιτηρά και τα λαχανικά, είναι μόνο μερικές από τις νηστίσιμες γευστικές επιλογές που θα καλύψουν επαρκώς τις αυξημένες διατροφικές τους ανάγκες, ενώ οι ίδιοι θα παραμείνουν εντός των αυστηρών διατροφικών «κανόνων» που ορίζει η σαρακοστιανή νηστεία και το κυριότερο, χωρίς να οδηγήσουν τον οργανισμό τους στα όριά του.

Έχει σημασία να θυμόμαστε πως η σαρακοστιανή διατροφή μοιράζεται πολλά κοινά σημεία με την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, η οποία θεωρείται από τους ειδικούς ως η υγιεινότερη μορφή διατροφής σε όλον τον κόσμο. Συνεπώς, ίσως η φετινή Σαρακοστή γίνει η αφορμή για να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και μέσα από αυτές, να αναβαθμίσουμε και την ποιότητα ζωής μας εν γένει. Σε κάθε περίπτωση, έχοντας για «σύμμαχό» μας σε αυτό το νέο ξεκίνημα, ένα προϊόν υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών όπως η ελληνική Βίκος Cola Zero Sugar, η καθημερινότητα θα παραμείνει το ίδιο απολαυστική και θα γίνει πολύ πιο υγιεινή!