2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η νηστεία ως επιλογή υγιεινής διατροφής: Τι πρέπει να προσέχουμε

Μπορεί η αφορμή να είναι θρησκευτική και οι λόγοι που ξεκινάμε τη νηστεία της Σαρακοστής να είναι παραδοσιακοί, όμως τα πλεονεκτήματά της για τον οργανισμό μας την καθιστούν μία υγιεινή επιλογή για τη διατροφή μας – αρκεί να προσέξουμε τα σωστά σημεία, που θα μας αποτρέψουν από τυχόν υπερβολές.

Το να βγάλουμε το κρέας και τα παράγωγά του επί 40 ημέρες από τη διατροφή μας λοιπόν έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για τον οργανισμό μας, για άντρες και γυναίκες που συνηθίζουμε να τρεφόμαστε με βάση τη μεσογειακή διατροφή «εκσυγχρονισμένη» - δηλαδή, με αρκετά αυξημένες δόσεις κρεατικών.

Αρχικά, όταν μιλάμε για αποκλεισμό ζωικών προϊόντων, αυτομάτως σημαίνει πως ο οργανισμός μας παίρνει πολύ λιγότερο κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, κύριες πηγές των οποίων είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά. Επιπλέον, βγάζοντας το κρέας και τα παράγωγά του από τη διατροφή μας, «αναγκαστικά» αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικών ινών. Ως συνέπεια, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σημαίνει ότι προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, που ευνοούν την καλή λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού.

Βγάζοντας τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή μας, συνήθως αποκλείουμε και τη μεγάλη πλειοψηφία των γλυκών του εμπορίου. Κρέμες, «γεμιστές» σοκολάτες, τούρτες και λοιπές λιχουδιές αποκλείονται, ενώ τα νηστίσιμα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε, είναι κατά βάση πιο υγιεινά, χορταστικά και με λιγότερες θερμίδες.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Όπως σε κάθε τι στη ζωή και την καθημερινότητά μας, οφείλουμε πάντοτε να έχουμε υπόψιν μας το μέτρο και την τήρησή του. Κάθε είδους υπερβολές είναι καλό να αποφεύγονται, εάν πράγματι θέλουμε να «κερδίσει» ο οργανισμός μας από την πολυήμερη νηστεία. Ας μην ξεχνάμε επ’ ουδενί πως η νηστεία δεν ταυτίζεται εξ’ ορισμού με την ισορροπημένη διατροφή και μπορεί να έχει ακόμα και… «καταστροφικά» αποτελέσματα για τη σιλουέτα μας, εάν δεν προσέξουμε συγκεκριμένες «παγίδες».

Για παράδειγμα, ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχουν διαδοθεί είδη διατροφής όπως η vegan, μπορούμε πολύ εύκολα να βρούμε γλυκά χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, ισάξιας θερμιδικής αξίας, τα οποία μπορούν να μας «παρασύρουν» σε κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας. Αντίστοιχα, τα νηστίσιμα φαγητά όπως τα όσπρια ή τα λαδερά, συνήθως συνοδεύονται από ψωμί – τις ποσότητες του οποίου πρέπει επίσης να προσέχουμε.

Σε περίπτωση, τέλος, που ανησυχούμε για το τι θα γίνει με την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα ζωικά προϊόντα, πρέπει να γνωρίζουμε πως, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, μπορούμε να τα βρούμε και σε νηστίσιμα τρόφιμα. Το ασβέστιο, για παράδειγμα, μπορούμε να το βρούμε σε λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια. Αντίστοιχα, ο σίδηρος που περιέχεται στο κόκκινο κρέας, υπάρχει άφθονος και στα θαλασσινά, τα όσπρια και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Η ποικιλία και η ισορροπία μπορούν να διασφαλίσουν ότι η νηστεία μας θα γίνει με τον καταλληλότερο τρόπο και με το μεγαλύτερο όφελος για τον οργανισμό μας. Αρκεί, απλώς, να έχουμε πάντα στο νου μας πως η τήρηση του μέτρου είναι στην ουσία το «μυστικό» για το καλύτερο αποτέλεσμα.