2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Τρία νηστίσιμα μεσογειακά πιάτα που αγαπά όλη η οικογένεια

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα ελληνικά σπίτια να περιέχει αρκετές ποσότητες κρέατος, εν τούτοις η αλήθεια και η ουσία της βρίσκεται αλλού. Μάλιστα, η μεσογειακή διατροφή περιέχει αμέτρητες επιλογές χωρίς ζωικά προϊόντα – ιδανικές δηλαδή για τις περιόδους νηστείας όπως η Σαρακοστή.

Πλούσια πιάτα, τόσο σε θρεπτικά συστατικά όσο και σε γεύσεις, συνταγές βγαλμένες από την παράδοση, μας θυμίζουν επιστροφή στις ρίζες και μας κάνουν όλους να λαχταράμε την ώρα του φαγητού. Ας δούμε αναλυτικά τρία νηστίσιμα μεσογειακά πιάτα που αγαπάμε να μαγειρεύουμε τη Σαρακοστή:

1. Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Πιο… μεσογειακό δεν γίνεται! Μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα, μαζί με την προετοιμασία, έχουμε ένα φαγητό πεντανόστιμο, που δεν αναμένεται να δυσκολέψει καμία μαγείρισσα. Για 4-6 μερίδες, θα χρειαστούμε:

1000 γρ.  χταπόδι κομμένο

250 γρ. μακαρονάκι κοφτό

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

50 ml. κόκκινο κρασί

1 ½  κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

1 δαφνόφυλλο

2-3 μπαχάρια

1 μικρό ξυλάκι κανέλα

1000 ml. νερό ζεστό

80 ml. ελαιόλαδο Κρήτης Χανίων

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε  το χταπόδι με 50 ml.  νερό και το ξύδι να βράσει μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του και να κοκκινίσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, συνεχίζουμε να σωτάρουμε για μερικά λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον τοματοπελτέ, την ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το κοφτό μακαρονάκι.

Προσθέτουμε το νερό, ανακατεύοντας τακτικά βράζουμε το φαγητό για 25 λεπτά και σερβίρουμε.

 

2. Γεμιστά με ρύζι

Είναι μία «καλοκαιρινή» συνταγή που όμως μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε όποτε το επιθυμούμε – ιδανικά τη Σαρακοστή, που ο καιρός αλλάζει, η άνοιξη μας πλημμυρίζει και θέλουμε να νιώσουμε όλο και περισσότερο την ανεμελιά του καλοκαιριού. Ως παραδοσιακή μεσογειακή συνταγή άλλωστε, τα γεμιστά είναι αγαπημένα μικρών και μεγάλων. Για έξι πλούσιες μερίδες θα χρειαστούμε:

6 ώριμες ντομάτες, 3 μελιτζάνες, 3 πιπεριές

16 κουταλιές ρύζι γλασέ

3 καρότα τριμμένα

6 κρεμμύδια τα οποία ψιλοκόβουμε

3 κολοκυθάκια τριμμένα

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

1-2 φλιτζάνια ελαιόλαδο

Ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε και ανοίγουμε τα λαχανικά που θα γεμίσουμε, κόβοντας το καπάκι τους με το μαχαίρι και «σκάβοντας» το εσωτερικό τους με κουτάλι. Ρίχνουμε σε κάθε ένα αλάτι και τα γυρνάμε για λίγη ώρα ανάποδα για να «στεγνώσουν».

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σάρκα από τα λαχανικά που έχουμε πολτοποιήσει, το κρεμμύδι, τα καρότα, τα κολοκύθια, το ρύζι, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και το λάδι.

Ακολουθεί το γέμισμα, μέχρι πάνω και μετά κλείνουμε τα λαχανικά µε το καπάκι τους.

Ένα – ένα που γεμίζουμε, το τοποθετούμε σε ένα ταψί και αφού τοποθετηθούν όλα, τότε περιχύνουμε με όσο μείγμα περίσσεψε και λίγο ακόμα ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου μιάμιση ώρα στους 150°C. Στα τελευταία 15’ αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα τα γεμιστά μας.

 

3. Γίγαντες στον φούρνο

Τι πιο μεσογειακό από τη γεύση του κοκκινιστού γίγαντα που μόλις έχει βγει από τον φούρνο; Θρεπτικοί και νόστιμοι, οι γίγαντες είναι από τα όσπρια με τους περισσότερους φίλους. Ως συνταγή έχει… δεκάδες παραλλαγές καθώς ανάλογα με τα λαχανικά, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε μπορεί να αλλάξει ελαφρώς η θεσπέσια γεύση τους.

Για 6 μερίδες θα χρειαστούμε:

1/2 κιλό γίγαντες

3 καρότα σε ροδέλες

2 κρεμμύδια

3 σκελίδες σκόρδο

Σέλινο (περίπου 3 κοτσανάκια)

Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κ.σ. χυμό ντομάτας και φρέσκια ντομάτα σε φέτες

αλάτι, πιπέρι και λίγο θυμάρι

 

Εκτέλεση:

Θα πρέπει να μουλιάσουμε τους γίγαντες σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη, τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό ώσπου να πάρουν μια βράση. Τους σουρώνουμε και ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαγειρευτούν ελαφρώς. Κατόπιν τους στραγγίζουμε ενώ σε άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι προσθέτοντας σέλινο, μαϊντανό, καρότα και τη συμπυκνωμένη ντομάτα, που έχουμε διαλύσει με νερό. Αλάτι, πιπέρι και θυμάρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Τέλος, βάζουμε τους γίγαντες σε πυρέξ με τις φέτες φρέσκιας ντομάτας και ρίχνουμε τη σάλτσα. Λίγο έξτρα λάδι και τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45’ στους 160°C.