4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Αυτά τα τρία γλυκά πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε φέτος τη Σαρακοστή!

Ένα brownies, μια σοκολατόπιτα κι ένας κορμός – μπορεί εν πρώτοις να φαίνονται έως και συνηθισμένα γλυκά, όμως στη συγκεκριμένη, νηστίσιμη παραλλαγή τους θα τα λατρέψουμε όλοι! Ας δούμε πώς θα φτιάξουμε τρία πεντανόστιμα νηστίσιμα γλυκά με εκλεπτυσμένη γεύση, που όμως λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Ένας «διαφορετικός» κορμός, μία λαχταριστή σοκολατόπιτα που γίνεται πανεύκολα και ένα brownies που συνδυάζει σοκολάτα με φυστικοβούτυρο και είναι βέβαιο πως τα γλυκά αυτά θα τα τιμήσετε και… εκτός νηστείας!

Σοκολατένιος κορμός με μακεδονικό χαλβά

Θα χρειαστούμε:

500 gr χαλβά σοκολάτα (κομμένο σε μικρά κυβάκια)

100 gr φουντούκια ολόκληρα

100 gr καρύδια ολόκληρα

400 gr κουβερτούρα

2 κ.σ. σουσάμι

½ κ.γ. κανέλλα

1 κ.γ. κονιάκ

Εκτέλεση:

Αρχικά, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μεταλλικό μπολ με μπεν μαρί. Κατόπιν προσθέτουμε τα καρύδια, τα φουντούκια, το σουσάμι, την κανέλα και το κονιάκ, αφού πρώτα έχουμε θρυμματίσει τους ξηρούς καρπούς σε ένα multi blender. Με τη μαρίζ μας, ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Προσθέτουμε τα κομματάκια του χαλβά και συνεχίζουμε με το ανακάτεμα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε σε μία φόρμα για κέικ (ιδανικά στενόμακρη) μία αντικολλητική μεμβράνη και περιχύνουμε το μείγμα προσεκτικά, ενώ απλώνουμε ομοιόμορφα. Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα στον πάγκο μας ώστε να «απελευθερώσουμε» τον αέρα και σκεπάζουμε το γλυκό με μία μεμβράνη, η οποία πρέπει να ακουμπάει την επιφάνεια του γλυκού. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και το αφήνουμε δύο ώρες ώστε να «σφίξει» επαρκώς και να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Νηστίσιμη σοκολατόπιτα

Θα χρειαστούμε:

1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ κούπα ζάχαρη

6 κουταλιές της σούπας κακάο

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

1½ κούπα χυμός πορτοκάλι

ξύσμα πορτοκαλιού

2 κουταλιές της σούπας ταχίνι

½ κούπα ελαιόλαδο

1 βανίλια

6 κουταλιές της σούπας κουβερτούρα τριμμένη

Για το σιρόπι:

1 κούπα νερό

½ κούπα κακάο

1 κούπα ζάχαρη

½ κούπα κουβερτούρα τριμμένη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα σκεύος και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα και την κουβερτούρα. Σε ένα δεύτερο σκεύος αναμειγνύουμε τον χυμό πορτοκάλι με το ξύσμα, το ταχίνι, το λάδι και τη βανίλια. Ενώνουμε τα μείγματά μας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Λαδώνουμε καλά τα τοιχώματα της φόρμας μας και τοποθετούμε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί. Περιχύνουμε το μείγμα και το ψήνουμε για 40 λεπτά.

Για το σιρόπι μας, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά και αφαιρούμε από τη φωτιά. Όταν ψηθεί το γλυκό, τρυπάμε με μία οδοντογλυφίδα σε μερικά σημεία και περιχύνουμε με το σιρόπι.

Νηστίσιμο brownies με φυστικοβούτυρο

Θα χρειαστούμε:

150 gr αλεύρι

150 gr Φυστικοβούτυρο απαλό

200 gr σοκολάτα κουβερτούρα

150 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι

ξύσμα 1 πορτοκαλιού

40 ml κονιάκ

150 gr ζάχαρη

½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

½ κ.γ. κανέλα

½ κούπα καρύδια ή φιστίκια θρυμματισμένα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λιώνουμε την κουβερτούρα με μπεν μαρί. Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε, προσθέτοντας τον χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Τέλος, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς. Στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί μας και περιχύνουμε το μείγμα, απλώνοντας ομοιόμορφα. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά.