4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Σαρακοστιανά γλυκά… εναλλακτικά: Τρεις συνταγές που εκτοξεύουν την παράδοση!

Χαλβάς, μακεδονικός ή σιμιγδαλένιος, σκέτη μαύρη σοκολάτα, παστέλι και γλυκά του κουταλιού. Αυτές είναι οι δημοφιλέστερες σαρακοστιανές επιλογές σε γλυκό και αυτές που όλοι μας τρώμε, αν όχι πάντα, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Καθώς όμως η παράδοση γίνεται «must», αξίζει να πειραματιστούμε και να δοκιμάσουμε διάφορες εκδοχές των παραδοσιακών μας νηστίσιμων γλυκών, σε συνδυασμούς με άλλα υλικά, που, τελικά, θα απογειώσουν τη γαστρονομική μας εμπειρία της Σαρακοστής.

#1 Σιμιγδαλένιος χαλβάς με ροδόνερο

Για αυτή τη συνταγή που έρχεται από τον Λίβανο, θα χρειαστούμε:

200γρ σιμιγδάλι χοντρό

50γρ σιμιγδάλι ψιλό

60 γρ απαλό ελαιόλαδο

200γρ ζάχαρη ή 1 κούπα μέλι ή πετιμέζι

500γρ νερό ή μίγμα: νερό + χυμό πορτοκαλιού

1 ξύλο κανέλας

1 κουταλιά γλυκού ανθόνερο

Ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα μας και σωτάρουμε το σιμιγδάλι με το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, περίπου επί 20 λεπτά. Παράλληλα σε άλλη κατσαρόλα, βράζουμε για δύο λεπτά το νερό με τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκάλι και την κανέλα. Αμέσως μετά προσθέτουμε στο μείγμα το ανθόνερο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε αργά το σιρόπι στον χαλβά. Ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλά από την κατσαρόλα, ενώ προσέχουμε τις φουσκάλες. Κατόπιν αφαιρούμε από την εστία, σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και από πάνω το καπάκι και αφήνουμε τον χαλβά να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Τέλος, φορμάρουμε σε σκεύος της επιλογής μας.

#2 Muffin με μακεδονικό χαλβά

Μια πρωτότυπη ιδέα για ένα ακόμα πιο λαχταριστό γλυκό από τον… «σκέτο» χαλβά. Για 12 muffin θα χρειαστούμε:

200γρ χαλβά

500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

100γρ ζάχαρη

150γρ σησαμέλαιο

220γρ χυμό πορτοκάλι

40γρ κονιάκ

1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη

1 κουταλάκι σόδα

για το γλάσο ταχινιού

500γρ ταχίνι

500γρ ζάχαρη

500γρ νερό

Εκτέλεση:

Στο μίξερ χτυπάμε τον χαλβά με τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο αρχικά και όταν το μείγμα αφρατέψει, προσθέτουμε το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού. Τέλος το αλεύρι με τη σόδα και την τριμμένη κανέλα, ενώ ανακατεύουμε απαλά. Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες με αντικολλητικό χαρτί για να μην κολλήσει. Τα ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στους 170°C και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το γλάσο, φτιάχνουμε το σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το ταχίνι. Χτυπάμε το μείγμα και το διατηρούμε σε μπεν μαρί μέχρι να… βουτήξουμε μέσα τα muffin!

#3 Κέικ σοκολάτας

Βεβαίως και το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας είναι πεντανόστιμο, εύκολο και απλό. Θα χρειαστούμε:

3,5 φλ. αλεύρι

6 κ.σ. κακάο

2 φλ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

2 βανίλιες

2 κ.γ. σόδα μαγειρική

3/4 φλ. σπορέλαιο

2 φλ. νερό

3 κ.σ. ξύδι

Και για το γλάσο: 3 κ.σ. κακάο, 1 φλ. ζάχαρη άχνη, 1 κ.γ. σπορέλαιο και 3 κ.σ. νερό.

Εκτέλεση:

Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μας. Ρίχνουμε το μείγμα μας σε αντικολλητική φόρμα ή χρησιμοποιούμε χαρτί ψησίματος και το τοποθετούμε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο μας, ανακατεύοντας τα συστατικά του και προσθέτοντας νερό, εάν μας φαίνεται πολύ πηχτό για τα γούστα μας. Τέλος, αφού το κέικ μας ψηθεί και κρυώσει, περιχύνουμε με το γλάσο και το γλυκό μας είναι έτοιμο!