4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Τα γλυκά της Σαρακοστής που δεν λείπουν από κανένα σπίτι!

Πολλοί αγαπούν τη Σαρακοστή για τα θαλασσινά της, κάποιοι για τις περίτεχνες συνταγές με όσπρια και λαχανικά και κάποιοι άλλοι για τα νηστίσιμα γλυκά της! Οι κρέμες, το βούτυρο, το παντεσπάνι και το γλάσο «κάνουν» πίσω και στο προσκήνιο έρχονται γλυκά που μοσχοβολάνε παράδοση, με πλούσιες γεύσεις και δεκάδες παραλλαγές για να μην μείνει κανένας παραπονεμένος. Ας δούμε τα πιο δημοφιλή κι αγαπητά γλυκά της Σαρακοστής, που όλοι λαχταρούμε να δοκιμάσουμε και να ευχαριστηθούμε!

Τα γλυκά του κουταλιού

Φρούτα και λαχανικά, που βρίσκουμε ολόφρεσκα στις λαϊκές αγορές και τα μετατρέπουμε σε νοστιμιές που λατρεύουν μικροί, μεγάλοι και μεγαλύτεροι! Αναλόγως με την εποχή του χρόνου, παίρνουμε τα φρέσκα φρούτα μας – ή και λαχανικά όπως το μελιτζανάκι, για παράδειγμα – και τα επεξεργαζόμαστε κατάλληλα για να δημιουργήσουμε το γλυκό μας. Έξτρα «διασκέδαση» η τοποθέτηση σε γυάλινα βαζάκια που διακοσμούμε καταλλήλως και προσφέρουμε «κέρασμα» σε φίλους και συγγενείς. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα γλυκό τόσο απλό στη γεύση αλλά και τόσο περίτεχνο στην παρασκευή;

Όσο για το τι μπορούμε να φτιάξουμε αυτή την εποχή; Πολλά, αλλά ας διαλέξουμε το περγαμόντο, με το φίνο του άρωμα και την πολύ ξεχωριστή γεύση.

Θα χρειαστούμε:

500-600 γραμμάρια περγαμόντο (περίπου 7-8 φρούτα)

1 κιλό ζάχαρη

1,5 κούπα νερό

Χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση:

Σε μία λεκανίτσα με νερό αφήνουμε τα πργαμόντα και κατόπιν τα πλένουμε πάρα πολύ καλά. Κατόπιν με έναν λεπτό τρίφτη, αφαιρούμε το ξύσμα. Ξεπλένουμε και κόβουμε σε 3 - 4 κομμάτια. Όσες ίνες φαίνονται σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αφαιρεθούν, ενώ κατόπιν βάζουμε το περγαμόντο μας σε κρύο νερό. Ανάβουμε το μάτι και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και μετά χύνουμε το καυτό νερό και ξαναγεμίζουμε με κρύο. Αφού κρυώσουν, κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και επαναλαμβάνουμε  το βράσιμο άλλες δυο φορές. Το κλειδί εδώ είναι να έχουν μαλακώσει και να έχουν ξεπικρίσει – για τα γούστα μας! Στραγγίζουμε πολύ σχολαστικά και βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό για να ετοιμάσουμε το σιρόπι μας. Μόλις αρχίσει να βράζει, βάζουμε στην κατσαρόλα μας και το περγαμόντο και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Κατόπιν, το βγάζουμε από την εστία και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 24 ώρες. Επαναλαμβάνουμε το βράσιμο μέχρι να κρίνουμε πως το γλυκό μας έχει δέσει και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού λίγο πριν τελειώσει η διαδικασία.

Στη συνέχεια, μένει να το τοποθετήσουμε σε βαζάκια, τα οποία έχουμε προηγουμένως αποστειρώσει. Είναι σημαντικό να βάλουμε το καυτό γλυκό σε καυτά βάζα, τα οποία και αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν. Τα κλειστά μας βάζα τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι, όμως μόλις κάποιο ανοίξει, χρειάζεται ψυγείο.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς

Είναι το… «αντίπαλον δέος» των γλυκών του κουταλιού για τη Σαρακοστή, καθώς ο σιμιγδαλένιος χαλβάς επίσης καταναλώνεται όλο τον χρόνο. Μάλιστα, παλαιότερα, ήταν το γλυκό της «επιτυχίας», αφού οι παλιές νοικοκυρές το έφτιαχναν με απλά υλικά και πολύ αγάπη κάθε φορά που είχαν κάτι να γιορτάσουν στο σπιτικό τους. Σήμερα, εκτός της παραδοσιακής συνταγής με το σιμιγδάλι, τον συναντάμε και σε διάφορες παραλλαγές, με κακάο, πορτοκάλι, άλλα φρούτα – όλες πεντανόστιμες και νηστίσιμες.

Ο μακεδονικός χαλβάς

Είναι ο πρωταγωνιστής των σαρακοστιανών γλυκών, καθώς σαρακοστιανό τραπέζι χωρίς μακεδονικό χαλβά στο επιδόρπιο, σχεδόν, «δεν νοείται». Είτε σκέτος, είτε με ξηρούς καρπούς, είτε με σοκολάτα, είτε σε διάφορες, «μοντέρνες» επιλογές, ο μακεδονικός χαλβάς είναι το γλυκό που ταυτίζεται περισσότερο από όλα με τη Σαρακοστή.

Το παστέλι

Εύκολα και γρήγορα δίνει στη γεύση μας την γλυκύτητα που αποζητάμε. Μέλι και ξηροί καρποί είναι τα κύρια συστατικά για κάθε παστέλι, που στην παραδοσιακή του μορφή είναι φτιαγμένο από μέλι και σουσάμι. Επίσης, σήμερα, στην αγορά κυκλοφορούν ενδιαφέρουσες παραλλαγές του, που μπορούν να μας δώσουν το «κάτι διαφορετικό» που πολλές φορές μας κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Απλά και παραδοσιακά, αυτά είναι τα πιο δημοφιλή σαρακοστιανά γλυκά που δε λείπουν αυτή την εποχή από κανένα σπίτι!