4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Φυσικές γεύσεις για πρωτότυπα, υγιεινά και νηστίσιμα γλυκά

Τα σαρακοστιανά γεύματα χαρακτηρίζονται από την απλότητά τους. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για πιάτα που αποτελούνται από αγνά, φυσικά υλικά, με την ελάχιστη επεξεργασία. Από τη λαγάνα μέχρι τις λαχανόπιτες και από τα όσπρια ως τα θαλασσινά, πρόκειται για εδέσματα που φτάνουν στο τραπέζι μας μαγειρεμένα εύκολα και απλά, ώστε να μπορεί κάθε σπιτικό να τα υποστηρίξει, κάθε νοικοκυρά να τα μαγειρέψει και καθένας από εμάς να τα γευτεί. Το γεγονός βεβαίως δεν αναιρεί… εμπνεύσεις, που μπορούν να απογειώσουν τα φυσικά μας υλικά και να δώσουν στις δημιουργίες μας τη δική τους δυναμική, ξεκινώντας από το μηδέν!

Οι φυσικές γεύσεις της Σαρακοστής δεν αφορούν μόνο στα αλμυρά πιάτα, που κατά κύριο λόγο απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της μαγειρικής μας προσπάθειας. Αντιθέτως, είναι η ευκαιρία να αναζητήσουμε φυσικές επιλογές και για τα γλυκά μας και να ετοιμάσουμε γεύσεις που αναδεικνύουν τα φυσικά υλικά, με υγιεινό τρόπο και πρωτότυπες ιδέες. Με την εξέλιξη στον τρόπο διατροφής μας σήμερα άλλωστε, έχουμε δεκάδες επιλογές για γλυκά φτιαγμένα εξολοκλήρου από νηστίσιμα υλικά – αρκεί να αναζητήσουμε υγιεινές εναλλακτικές. Ας μην ξεχνάμε πως η Σαρακοστή μπορεί να γίνει ιδανική ευκαιρία για αποτοξίνωση, για να δώσουμε στον οργανισμό μας την ώθηση που χρειάζεται για να κάνει μία νέα, γλυκιά αρχή με… μηδέν ζάχαρη, παρέχοντάς του τα καταλληλότερα «εφόδια».

«Πλούσια» φρουτοσαλάτα με υλικά από το καλάθι της εποχής

Όσο η άνοιξη προχωρά, όλο και πιο πολλά ολόφρεσκα φρούτα κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκους των λαϊκών αγορών κι εμείς δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία για τις πιο υγιεινές, γλυκές γεύσεις που μπορούμε να βρούμε. Τι πιο υγιεινό από τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων σε μια πολύχρωμη λαχταριστή φρουτοσαλάτα, όπου προσθέτουμε υλικά της επιλογής και του γούστου μας; Για να την πραγματοποιήσουμε θα χρειαστούμε τα εξής υλικά στον πάγκο της κουζίνας μας:

-1 πορτοκάλι

-1/2 κεσεδάκι φράουλες

-2 βερίκοκα

-1 ροδάκινο

-50 γρ. κάσιους (προαιρετικά)

-φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)

-20 γρ. χυμός λάιμ  

-10 γρ. ξύσμα λάιμ  

-1 κ.γ μέλι

-80 γρ. νερό

Για να δημιουργήσουμε μία απολαυστική φρουτοσαλάτα, θα χρειαστεί πρώτα να προετοιμάσουμε τα υλικά μας. Αφού πλύνουμε καλά τις φράουλες, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και ξεφλουδίσουμε το πορτοκάλι, θα κόψουμε τα φρούτα μας σε μικρά καρέ και θα τα βάλουμε όλα μαζί σε ένα μπολ. Έπειτα, θα ετοιμάσουμε το σιρόπι που θα εμπλουτίσει με γεύση το πιάτο μας, στύβοντας μισή κούπα λάιμ, ρίχνοντας τον χυμό σε μία κούπα μαζί με μία κουταλιά του γλυκού μέλι, προσθέτοντας το ξύσμα μισού λάιμ και λίγο νερό, εφόσον κρίνουμε πως είναι απαραίτητο. Θα αναμείξουμε καλά τα υλικά που υπάρχουν στην κούπα και με αυτά θα περιχύσουμε τα φρούτα μας. Πριν σερβίρουμε τη φρουτοσαλάτα, μπορούμε να προσθέσουμε μερικά φύλλα δυόσμου και μία μικρή ποσότητα από τρίμμα κάσιους για επιπλέον γεύση!

Τραγανή zero sugar γκρανόλα με λαχταριστές «πινελιές» σοκολάτας

Η γκρανόλα είναι το ιδανικό σνακ για τις επίμονες λιγούρες που μας πιάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρόκειται για μία θρεπτική και ελαφριά επιλογή από φυσικά υλικά, όπως οι ξηροί καρποί και το μέλι, την οποία μπορούμε να απολαύσουμε από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, συνοδεύοντας μία ζεστή κούπα καφέ ή την αγαπημένη μας Βίκος Cola Zero Sugar, την πρώτη ελληνική cola με βασικό συστατικό το φυσικό μεταλλικό νερό και μηδέν ζάχαρη! Για να φτιάξουμε την τραγανή σπιτική γκρανόλα, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

1 φλιτζ. αμύγδαλα

1 φλιτζ. καρύδια

1/3 φλιτζ. κουβερτούρα

2 κ.σ. λιναρόσπορος

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. σκόνη κανέλας

1/4 φλιτζ. μέλι

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή μας, τοποθετώντας στην επιφάνεια ενός ταψιού ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού. Στη συνέχεια, θα προετοιμάσουμε τα υλικά, σπάζοντας τα αμύγδαλα και τα καρύδια σε κομματάκια και τρίβοντας με έναν ειδικό τρίφτη την κουβερτούρα. Θα προσθέσουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με τη σειρά που αναγράφονται στην παραπάνω λίστα και θα τα ανακατέψουμε καλά, μέχρι το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί.

Θα προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 180°C και έπειτα, θα ρίξουμε το περιεχόμενο του μπολ στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί, απλώνοντας ομοιόμορφα το μείγμα, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Θα βάλουμε το ταψί στον φούρνο και θα ψήσουμε την γκρανόλα για 25 με 30 λεπτά, έως ότου το γλυκό να ροδίσει και να αποκτήσει ένα μοναδικό χρυσαφένιο χρώμα. Όταν θα βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, θα περιμένουμε να κρυώσει η γκρανόλα και έπειτα, θα τη σπάσουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Γευστικός νηστίσιμος κορμός από ταχίνι και μέλι

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο κορμός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά, μία παραδοσιακή γλυκιά συνταγή που θέλουμε να απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο, ακόμη και την περίοδο της Σαρακοστής. Για να γίνει, λοιπόν, η επιθυμία μας πραγματικότητα, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να συγκεντρώσουμε στον πάγκο της κουζίνας μας, τα υλικά που υπάρχουν στην παρακάτω λίστα!

-200 γρ. μέλι

-420 γρ. ταχίνι

-200 γρ. κουβερτούρα

-300 γρ. μπισκότα

-50 γρ. φουντούκια

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή για τον κορμό, ρίχνοντας το μέλι σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετώντας το πάνω σε ένα μάτι με μέτρια φωτιά. Όταν μαλακώσει αρκετά, θα το αποσύρουμε από τη φωτιά και θα προσθέσουμε το ταχίνι και τη σοκολάτα, την οποία προηγουμένως θα έχουμε σπάσει σε μικρά κομμάτια. Θα ανακατέψουμε καλά το περιεχόμενο, μέχρι να υλικά να ομογενοποιηθούν σε ένα ενιαίο μείγμα. Αφού σπάσουμε τα μπισκότα σε κομμάτια, θα τα προσθέσουμε μαζί με τα φουντούκια στο μείγμα μας και θα συνεχίσουμε να ανακατεύουμε καλά.

Έπειτα, θα στρώσουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στην επιφάνεια ενός ταψιού και θα αδειάσουμε με προσοχή το μείγμα, σχηματίζοντας μία παχιά στήλη κατά μήκος του ταψιού. Χρησιμοποιώντας το αντικολλητικό χαρτί, θα σφίξουμε και θα σταθεροποιήσουμε καλά το μείγμα, δίνοντάς του ένα κυλινδρικό σχήμα. Στη συνέχεια, θα στρίψουμε τις δύο άκρες του χαρτιού, ώστε να μείνει σταθερό το μείγμα μέσα στο ρολό από το χαρτί. Θα βάλουμε το ρολό με το μείγμα για μία ώρα στην κατάψυξη, έως ότου σφίξει αρκετά. Όταν το γλυκό μας θα έχει παγώσει επαρκώς, μπορούμε να το σερβίρουμε κρύο, κόβοντάς το σε φέτες.

Έχει σημασία να θυμόμαστε πως οι παραπάνω προτάσεις, είναι μόνο μερικά από τα απολαυστικά νηστίσιμα γλυκά που μπορούμε να δημιουργήσουμε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με επιπλέον ποσότητα ζάχαρης. Χάρη σε αυτά και τη μοναδική γεύση της νέας Βίκος Cola Zero Sugar, ενός αναψυκτικού υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών από φυσικό μεταλλικό νερό και μηδέν ζάχαρη, είναι βέβαιο πως θα αναθεωρήσουμε τις γευστικές μας επιλογές, διαμορφώνοντας σταδιακά έναν πιο ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο διατροφής!