4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Τα πιάτα της Σαρακοστής: Πώς θα οργανώσουμε το καλύτερο μενού για όλη την οικογένεια

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι ένα κομβικό χρονικό σημείο για κάθε ελληνική οικογένεια. Όσοι από εμάς έχουμε τη χαρά να μοιραζόμαστε το σπίτι και τη ζωή μας με τα μικρότερα μέλη της οικογένειας, γνωρίζουμε καλά πως η απόφασή μας να ακολουθήσουμε το χριστιανικό έθιμο της νηστείας, μπορεί να γίνει αφορμή για να μετατραπεί η κουζίνα σε… εμπόλεμη ζώνη και να χωριστεί η οικογένεια σε δύο μεγάλα «στρατόπεδα», γεγονός που δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση. Από τη μία είμαστε εμείς -οι μεγαλύτεροι- που έχουμε ανάγκη να παραμείνουμε πιστοί στο έθιμο που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές και από την απέναντι πλευρά, είναι οι γιοι, οι κόρες, τα εγγόνια μας, που δεν μπορούν ούτε να φανταστούν μία καθημερινότητα, η οποία θα τους στερεί τις αγαπημένες τους γεύσεις.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως για να αποτρέψουμε τον οικογενειακό «εμφύλιο» της Σαρακοστής, εμείς είμαστε εκείνοι που θα συστήσουμε στους μικρότερους τη συγκεκριμένη παράδοση, όπως ακριβώς έκαναν οι δικοί μας γονείς και παππούδες με εμάς. Διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο σαρακοστιανό μενού εμπνευσμένο από τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας, εμπλουτίζοντας τα κλασικά πιάτα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με σύγχρονες γαστρονομικές «πινελιές» και έχοντας πάντα στο ψυγείο μας τις φυσικές zero sugar επιλογές που δεν κάνουν διαχωρισμούς, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η φετινή Σαρακοστή θα μετατραπεί σε ένα απολαυστικό νέο ξεκίνημα, το οποίο θα φέρει πιο κοντά τα μέλη της οικογένειάς μας.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις συνταγές που αξίζει να τολμήσουμε, για να δημιουργήσουμε ένα πεντανόστιμο νηστίσιμο μενού, που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους, χορτοφάγους και μη!

Αφράτοι νηστίσιμοι πατατοκεφτές με μυρωδικά

Τα κεφτεδάκια συνοδευμένα με τραγανές πατάτες τηγανιτές, αποτελούν μία κλασική συνταγή που κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί, ειδικότερα τα παιδιά της οικογένειας. Εάν θέλουμε, λοιπόν, να τα πείσουμε να συμμετέχουν… ενεργά στο σαρακοστιανό τραπέζι, τι καλύτερο από το να δημιουργήσουμε ένα πιάτο το οποίο θα θυμίζει το αγαπημένο τους φαγητό; Για να το πραγματοποιήσουμε θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

-1/2 κιλό ‏πατάτες

-1 ‏κρεμμύδι

-4 κ.σ. ελαιόλαδο

-3 κ.σ. μαϊντανό

-1 κ.σ. ‏άνηθο

-1 κ.σ. ‏δυόσμο

-2 κ.σ. ‏αλεύρι

-1/2 φλιτζ. ‏γαλέτα

-αλάτι

-πιπέρι

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή μας, καθαρίζοντας και πλένοντας καλά τις πατάτες, βάζοντάς τες σε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό και βράζοντάς τες μέχρι να μαλακώσουν και να γλιστράνε από τα δόντια του πιρουνιού. Έπειτα, θα τις κόψουμε σε κύβους και θα τις πολτοποιήσουμε με ένα μπλέντερ ή ένα γουδί. Θα ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά, ψιλοκόβοντας το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον δυόσμο. Θα προσθέσουμε όλα τα υλικά μαζί με τον πολτό της πατάτας και τη γαλέτα σε ένα μεγάλο μπολ και θα ζυμώσουμε καλά τα υλικά, έως ότου μετατραπούν σε μία ενιαία ζύμη. Στη συνέχεια, θα πλάσουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες, τις οποίες θα βουτήξουμε μία-μία σε ένα μπολ με αλεύρι. Θα ρίξουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις το λάδι ζεσταθεί αρκετά, θα ρίξουμε μέσα τα κεφτεδάκια και θα τα τηγανίσουμε για 3 με 4 λεπτά, έως ότου αποκτήσουν μία χρυσαφένια απόχρωση. Μόλις ετοιμάζεται κάθε κεφτεδάκι, θα το τοποθετούμε σε μία πιατέλα, την οποία θα έχουμε ντύσει με χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφήσει το περιττό λάδι.

Πολύχρωμη νηστίσιμη πίτσα με λαχανικά

H πίτσα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ιταλικά πιάτα σε όλον τον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες αγάπες των παιδιών μας. Ακριβώς για αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία γευστική σύνθεση πάνω στη ζύμη, η οποία θα αποτελείται από νηστίσιμα υλικά και έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα να την απολαύσουμε όλοι παρέα, συνοδεύοντάς την με την αγαπημένη μας Βίκος Cola Zero Sugar, την πρώτη ελληνική cola από φυσικό μεταλλικό νερό και μηδέν ζάχαρη! Για να πραγματοποιήσουμε την σαρακοστιανή πίτσα, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά στην κουζίνα μας:

-1 ματσάκι βασιλικό

-3 σκελίδες σκόρδο

-3/4 φλιτζ. κουκουνάρι

-1 φλιτζ. ελαιόλαδο

-500 γρ. αλεύρι σταρένιο

-320 γρ. χλιαρό νερό

-1 φακελάκι μαγιά

-1 κ.γ. ζάχαρη

-2 ντομάτες

-1 φλιτζ. καβουρδισμένο κουκουνάρι

-1 ματσάκι ρόκα baby

-κρέμα βαλσάμικο

Θα ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε την πίτσα μας, προετοιμάζοντας πρώτα το σπιτικό πέστο βασιλικού. Θα χτυπήσουμε καλά τα φύλλα του βασιλικού με το σκόρδο χρησιμοποιώντας μέσα στο μπλέντερ. Αφού τα πολτοποιήσουμε επακρώς, θα προσθέσουμε το κουκουνάρι και ¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο. Θα επιμείνουμε με το ανακάτεμα και όταν τα υλικά μας ομογενοποιηθούν σε ένα ενιαίο μείγμα, θα βάλουμε το μείγμα στο ψυγείο.

Έπειτα, θα προχωρήσουμε με την προετοιμασία της ζύμης, ρίχνοντας σε ένα μεγάλο μπολ τη μαγιά, το νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο. Θα ανακατέψουμε καλά το μείγμα και έπειτα, θα προσθέσουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας συγχρόνως τη ζύμη μας. Όταν η ζύμη γίνει αρκετά μαλακή και εύπλαστη, θα τη σκεπάσουμε με μία ζελατίνα και θα την αφήσουμε να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει. Όταν η ζύμη μας θα είναι έτοιμη, θα την ανοίξουμε με τα χέρια ή χρησιμοποιώντας έναν πλάστη και θα τη βάλουμε σε ένα ταψί, ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Θα απλώσουμε πάνω στη ζύμη το μείγμα με το πέστο βασιλικού και τις ντομάτες τις οποίες θα έχουμε κόψει σε λεπτές ροδέλες. Θα ψήσουμε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 30 λεπτά, επιλέγοντας την ένδειξη «αέρας». Όταν ξεφουρνίσουμε την πίτσα, θα πασπαλίσουμε την επιφάνειά της με καβουρδισμένο κουκουνάρι και κρέμα βαλσάμικο. Έπειτα, μπορούμε να την απολαύσουμε!

Λαχταριστά σουβλάκια μανιταριών με βαλσάμικο

Μία εύκολη και γρήγορη νηστίσιμη συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι, είναι τα σουβλάκια μανιταριών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά θρεπτικό πιάτο, το οποίο μπορούμε να συνδυάσουμε με πίτες ολικής άλεσης ψημένες στον φούρνο, δημιουργώντας ένα σαρακοστιανό τυλιχτό σουβλάκι! Για να πραγματοποιήσουμε τη συνταγή, θα χρειαστούμε στον πάγκο της κουζίνας τα εξής υλικά:

-1 κιλό μανιτάρια πόρτο μπέλο

-3 σκελίδες σκόρδο

-1/2 ματσάκι φρέσκο θυμάρι

-αλάτι

-πιπέρι

-ξυλάκια για σουβλάκια

-2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο

-1 κ.σ. σάλτσα σόγιας

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή προετοιμάζοντας πρώτα τη μαρινάδα μας. Θα ψιλοκόψουμε το σκόρδο και θα το ρίξουμε σε ένα μπολ με το ξύδι βαλσάμικο, τη σόγια, το θυμάρι και το πιπέρι. Στη συνέχεια, θα κόψουμε τα μανιτάρια σε κομμάτια και θα τα ρίξουμε μέσα στο μπολ για 30 λεπτά. Έπειτα, όταν θα έχουν ποτιστεί από το άρωμα της μαρινάρας, θα τα περάσουμε με προσοχή μέσα από τα ξυλάκια. Θα τα ψήσουμε στο γκριλ του φούρνου για 3 λεπτά, αλλάζοντάς τους πλευρά, ώστε να ψηθούν καλά. Όταν ξεφουρνίσουμε τα σουβλάκια, θα τα πασπαλίσουμε με λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο, για επιπλέον γεύση και απόλαυση!

Κλείνοντας, εάν μας αποδεικνύουν κάτι οι παραπάνω συνταγές, είναι πως η Σαρακοστή μπορεί να μετατραπεί σε μία ετήσια γιορτή που θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως το φαγητό ήταν ανέκαθεν μία «ιεροτελεστία» που μας δίνει τη δυνατότητα να χαρούμε λίγο παραπάνω την παρέα των αγαπημένων μας. Και ειδικότερα όταν αυτή η «ιεροτελεστία» συνοδεύεται από τη δροσιστική γεύση της νέας ελληνικής Βίκος Cola Zero Sugar, είναι βέβαιο πως το γεύμα θα γίνει ακόμη πιο απολαυστικό για όλη την οικογένεια!