6η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Μηδέν χρόνος – μηδέν κόπος: Αυτά είναι τα πιο γρήγορα σαρακοστιανά πιάτα!

Μία από τις πιο κοινές δικαιολογίες που χρησιμοποιούν όσοι δεν έχουν το θάρρος και την αυτοσυγκράτηση να ακολουθήσουν τη νηστεία της Σαρακοστής είναι η έλλειψη χρόνου. Κακά τα ψέματα. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να καταφέρεις να παραμείνεις συνεπής σε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, όπως είναι η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ειδικότερα όταν τρέχεις έναν καθημερινό «μαραθώνιο» με τον χρόνο, τα deadlines, τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Ωστόσο, το «μυστικό» για να ανακηρυχθείς νικητής αυτής της δοκιμασίας, είναι να έχεις πρόγραμμα και να έχεις εξοπλίσει κατάλληλα τα ντουλάπια της κουζίνας, για παν ενδεχόμενο. Ναι, θα υπάρξουν στιγμές που το στομάχι σου θα γουργουρίζει επίμονα, όμως η εύκολη λύση είναι να ενδώσεις στην πρώτη διατροφική επιλογή που θα βρεθεί τυχαία μπροστά σου, ακόμη και αν δεν είναι νηστίσιμη.

Εάν αναρωτιέσαι, λοιπόν, πώς θα γλιτώσεις από αυτή την «παγίδα», ώστε να παραμείνεις πιστός στην υπόσχεση που έδωσες στον εαυτό σου και θα αποφύγεις τους πειρασμούς, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τρεις εύκολες και γρήγορες σαρακοστιανές συνταγές για να ανακουφίσεις το στομάχι σου σε μηδέν χρόνο και με μηδέν κόπο! Συνδυάζοντας ένα από τα πιάτα που ακολουθούν με τη νέα Βίκος Cola Zero από φυσικό μεταλλικό νερό και μηδέν ζάχαρη, θα δημιουργήσεις ένα απολαυστικό νηστίσιμο γεύμα στο λεπτό, χωρίς να μπεις στη καν διαδικασία να αναθεωρήσεις τις αποφάσεις σου!

Τραγανές πατάτες φούρνου με ρίγανη

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, οι πατάτες είναι μία τροφή που δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα μας, καθώς είναι το απαραίτητο υλικό με το οποίο μπορούμε να «ξεκλειδώσουμε» πολλές και διαφορετικές συνταγές. Για εμάς βέβαια που έχουμε βαρεθεί να τηγανίζουμε ή θέλουμε μία πιο υγιεινή επιλογή, μπορούμε να τολμήσουμε την πρωτότυπη συνταγή για τραγανές πατάτες στον φούρνο που ακολουθεί παρακάτω. Για να την πραγματοποιήσουμε, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

-500 γρ. πατάτες

-4 κ.σ. ελαιόλαδο

-ρίγανη

-αλάτι

-πιπέρι

-γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά)

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή καθαρίζοντας και πλένοντας καλά τις πατάτες. Έπειτα, θα της κόψουμε σε λεπτές στρογγυλές ροδέλες και θα τις βάλουμε σε μία κατσαρόλα με νερό. Θα βάλουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και θα βράσουμε τις πατάτες για 3 λεπτά. Θα προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 180°C. Στη συνέχεια, θα βγάλουμε τις πατάτες από την κατσαρόλα και θα τις αφήσουμε να στραγγίξουν. Θα τοποθετήσουμε στην επιφάνεια ενός ταψιού ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και θα βάλουμε μέσα τις πατάτες, έτσι ώστε να καλύπτουν την επιφάνεια όλου του σκεύους. Θα τις πασπαλίσουμε με μπόλικη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και θα προσθέσουμε το ελαιόλαδο. Θα βάλουμε το ταψί στον φούρνο και θα ψήσουμε τις πατάτες για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Όταν τις ξεφουρνίσουμε θα περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να κρυώσουν και έπειτα, μπορούμε να τις απολαύσουμε, γαρνίροντας με λίγη γλυκιά πάπρικα για επιπλέον γεύση!

Δροσερό και πολύχρωμο ταμπουλέ με λαχανικά

Η παραδοσιακή λιβανέζικη σαλάτα από ταμπουλέ και λαχανικά είναι ένα εξαιρετικό πιάτο που ταιριάζει σε όλες τις ώρες της ημέρας, είτε ως κυρίως γεύμα, είτε ως ορεκτικό. Η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη, ενώ το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να περιμένουμε λίγη ώρα, μέχρι να μουσκέψει καλά το πλιγούρι. Στο μεταξύ, δηλαδή όσο θα περιμένουμε να μαλακώσει το πλιγούρι, μπορούμε να απολαύσουμε τη δροσιά της νέας Βίκος Cola Zero, της πρώτη ελληνικής cola από φυσικό μεταλλικό νερό και μηδέν ζάχαρη, η οποία κάνει πιο γευστική την κάθε μας στιγμή. Για να πραγματοποιήσουμε τη συνταγή, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

-100 γρ. πλιγούρι

-200 γρ. νερό βραστό

-αλάτι

-πιπέρι

-6 κ.σ. ελαιόλαδο

-100γρ. μαϊντανό

-25 γρ. δυόσμο (φρέσκο)

-3 φρέσκα κρεμμυδάκια

-χυμός δύο λεμονιών

- 1 αγγούρι

- 2 χρωματιστές πιπεριές

- ½ κεσεδάκι ντοματίνια

Όπως αναφέραμε ήδη πιο πάνω, θα ξεκινήσουμε τη συνταγή βάζοντας το πλιγούρι μέσα σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό και περιμένοντας να μουσκέψει. Όταν το πλιγούρι θα έχει μαλακώσει αρκετά, θα αρχίσουμε να ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Θα ψιλοκόψουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τα κρεμμυδάκια, θα κόψουμε το αγγούρι και τις πιπεριές σε μικρά καρέ και θα κόψουμε τα ντοματίνια στη μέση. Θα προσθέσουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και αφού στραγγίξουμε καλά το πλιγούρι, θα το ρίξουμε και αυτό μέσα στο μπολ. Στη συνέχεια, θα προσθέσουμε τα καρυκεύματα, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας καλά τη σαλάτα μας.

Παραδοσιακή σπαγγέτι με άρωμα σκόρδου και μαϊντανού

Μπορεί οι γείτονες Ιταλοί να αποκαλούν τη συγκεκριμένη συνταγή ως το «φτωχό πιάτο», όμως η «πλούσια» γεύση και το ιδιαίτερο άρωμά του, είναι τα χαρακτηριστικά που το έχουν αναδείξει σε μία από τις δημοφιλέστερες ιταλικές συνταγές ανά τον κόσμο. Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη, ενώ για να την πραγματοποιήσουμε, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

-1 πακέτο μακαρόνια

-6 κ.σ. ελαιόλαδο

-3 σκελίδες σκόρδο

-100γρ. μαϊντανό

-αλάτι

-φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή, προετοιμάζοντας τα μακαρόνια και βράζοντάς τα σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφει η συσκευασία τους και ανάλογα με το πόσο al dente θέλουμε να είναι. Συγχρόνως, θα ρίξουμε το λάδι σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και θα το τοποθετήσουμε σε μέτρια φωτιά. Θα ρίξουμε μέσα το σκόρδο, το οποίο θα έχουμε ψιλοκόψει και θα το σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει. Θα προσθέσουμε τον μαϊντανό, αφού πρώτα τον ψιλοκόψουμε και θα προσθέσουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Όταν τα μακαρόνια μας είναι έτοιμα, θα τα στραγγίξουμε επαρκώς χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι και έπειτα, θα τα ρίξουμε μέσα στο τηγάνι με το σκόρδο και τον μαϊντανό, ανακατεύοντας καλά για 2 λεπτά. Τέλος, θα ρίξουμε όλα τα μακαρόνια σε μία μεγάλη πιατέλα, προσθέτοντας ως γαρνιτούρα λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για έξτρα απόλαυση.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως κανείς δεν μας υποχρεώνει να ακολουθήσουμε τις παραπάνω συνταγές κατά γράμμα. Σκοπός μας είναι να αντλήσουμε έμπνευση και ιδέες από αυτές, ώστε να πραγματοποιήσουμε τα δικά μας πρωτότυπα σαρακοστιανά πιάτα, τα οποία θα ταιριάζουν απόλυτα στα γούστα και τις γεύσεις μας. Σε κάθε περίπτωση, έχοντας στο τραπέζι μας ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, όπως η νέα ελληνική Βίκος Cola Zero από φυσικό μεταλλικό νερό και μηδέν ζάχαρη, είναι βέβαιο πως κάθε πιάτο θα προκαλεί μικρές αναπάντεχες «εκρήξεις» απόλαυσης στους ουρανίσκους μας!