6η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το λαχταριστό σοκολατένιο κέικ της Σαρακοστής που θα λατρέψει όλη η οικογένεια!

Παρότι αρκετός κόσμος θεωρεί πως η Σαρακοστή δεν ενδείκνυται για όσους είναι αθεράπευτοι γλυκατζήδες, στην πραγματικότητα υπάρχουν αμέτρητες συνταγές που συμβαδίζουν με την περίοδο της νηστείας και δεν υστερούν σε γεύση και απόλαυση από όλες τις υπόλοιπες συνταγές. Μπορεί οι διατροφικοί περιορισμοί που επιβάλλει η παράδοση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να είναι αρκετοί, όμως έχοντας στα ντουλάπια της κουζίνας μας τους κατάλληλους «συμμάχους», όπως την κουβερτούρα και το μέλι, μπορούμε να δημιουργήσουμε υπέροχα, πεντανόστιμα γλυκά, τα οποία θα κερδίσουν τα μεγαλύτερα αλλά και τα μικρότερα μέλη της οικογένειας.

Ειδικότερα όσοι μοιραζόμαστε το σπίτι και τα καθημερινά γεύματά μας με ανθρώπους που δεν ακολουθούν το έθιμο της νηστείας, όπως τον γιο, την κόρη, το εγγόνι μας, είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε τα γλυκά πιάτα που θα ανταποκρίνονται σε μία νηστίσιμη διατροφή, αλλά θα μπορούν να καταναλωθούν ευχάριστα και από εκείνους που δεν επιθυμούν να νηστέψουν. Ένα από αυτά τα γλυκά είναι και το σαρακοστιανό κέικ σοκολάτας, το οποίο δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο και χρόνο, ενώ μπορούμε να το απολαύσουμε όλες τις ώρες της ημέρας, συνοδεύοντας με αυτό τον καφέ μας ή «κλείνοντας» γευστικά την ημέρα μας!

Λαχταριστό και ζουμερό κέικ σοκολάτας για τη Σαρακοστή

Για να πραγματοποιήσουμε το σαρακοστιανό κέικ σοκολάτας, θα χρειαστούμε δύο μεγάλα μπολ, ένα κουτάλι, ένα σύρμα μαγειρικής ή ένα μπλέντερ, ένα μεγάλο ταψί ή μία ειδική φόρμα για κέικ, καθώς και τα υλικά που υπάρχουν στη λίστα που ακολουθεί:

-1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-3/4 φλιτζ. ζάχαρη

-1/3 φλιτζ. σπορέλαιο

-1 φλιτζ. φυσικό χυμό πορτοκάλι

-250γρ. κουβερτούρα λιωμένη

-1 κ.γ. μαγειρική σόδα

-1 βανίλια

-1 κ.σ. λευκό ξίδι

-1 κ.γ. αλάτι

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή μας, συγκεντρώνοντας όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας. Έπειτα, θα προχωρήσουμε με την προετοιμασία της σοκολάτας, σπάζοντας την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτι και λιώνοντάς τη με τη μέθοδο μπεν μαρι. Στη συνέχεια, θα ρίξουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Σε ένα δεύτερο μπολ θα βάλουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια. Θα ανακατέψουμε καλά το περιεχόμενο του δεύτερου μπολ, μέχρι να λιώσει επαρκώς η ζάχαρη και τα υλικά να μετατραπούν σε ένα ενιαίο και ομοιόμορφο μείγμα. Έπειτα, θα αρχίσουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ενώ συγχρόνως θα ανακατεύουμε το μείγμα μας. Στο σημείο αυτό, θα βάλουμε σε λειτουργία τον φούρνο και να τον προθερμάνουμε στους 180°C.

Όταν το μείγμα θα έχει αφομοιώσει το αλεύρι και θα έχει γίνει ομοιόμορφο, θα προσθέσουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και θα ανακατέψουμε καλά το περιεχόμενο του μπολ, ώστε η σοκολάτα να καλύψει όλο το μείγμα. Στη συνέχεια, θα αλευρώσουμε και θα βουτυρώσουμε επαρκώς τις εσωτερικές επιφάνειες ενός ταψιού ή μίας ειδικής φόρμας για κέικ, εφόσον υπάρχει στην κουζίνα μας. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, θα ρίξουμε μέσα στο ταψί το μείγμα και θα το απλώσουμε ομοιόμορφα, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά. Τέλος, θα βάλουμε το ταψί στον φούρνο και θα ψήσουμε το κέικ μας για 30 λεπτά, επιλέγοντας την ένδειξη «αέρας».

Κλείνοντας, για να έχουμε ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό και γευστικό αποτέλεσμα στο σερβίρισμα, μπορούμε να πασπαλίσουμε τα κομμάτια του κέικ με μπόλικη ζάχαρη άχνη ή τρίμμα ξηρών καρπών και να προσθέσουμε κομμάτια φράουλας!