6η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

«Πολύχρωμη» σούπα λαχανικών, έτοιμη στο… άψε-σβήσε!

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αρκετοί από εμάς κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, είναι οι συνεχείς και επίμονες λιγούρες, οι στιγμές που το στομάχι μας παραπονιέται και είμαστε ένα βήμα πριν ενδώσουμε στον… πειρασμό να καταβροχθίσουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας. Ακριβώς επειδή τα νηστίσιμα πιάτα δεν περιέχουν τα ζωικά λίπη που έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, δυσκολευόμαστε να χορτάσουμε με μία μόνο μερίδα, με αποτέλεσμα να αυξάνουμε την ποσότητα φαγητού που τρώμε και συγχρόνως, να έχουμε τα ανάλογα… ανεπιθύμητα αποτελέσματα όταν ανεβαίνουμε στη ζυγαριά.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε συνταγές χαμηλής θερμιδικής αξίας, οι οποίες θα ανακουφίζουν την έντονη πείνα που αισθανόμαστε, ενώ συγχρόνως θα μας παρέχουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμό μας, ώστε να λειτουργεί στο βέλτιστο. Μία από αυτές είναι και η «πολύχρωμη» σούπα λαχανικών, ένα πιάτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα και που μπορούμε να ετοιμάσουμε μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά, αρκεί να ακολουθήσουμε την εύκολη συνταγή της!

Θρεπτική «πολύχρωμη» σούπα λαχανικών για τη Σαρακοστή

Η υψηλή θρεπτική αξία της συγκεκριμένης σούπας είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο αξίζει μία θέση στη διατροφή μας την περίοδο της Σαρακοστής. Οι πιπεριές και τα κολοκύθια περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης, το πράσο είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, ενώ τα καρότα και οι πατάτες παρέχουν στον οργανισμό τις πολύτιμες βιταμίνες C, Α και B, οι οποίες ενισχύουν τις λειτουργίες του. Για να πραγματοποιήσουμε τη σούπα λαχανικών, χρειαζόμαστε στην κουζίνα μας τα εξής υλικά:

-2 καρότα

-2 πιπεριές χρωματιστές

-2 κλωνάρια σέλερι

-1 κρεμμύδι

-2 κολοκύθια

-2 πατάτες

-½ πράσο

-2 ντομάτες

-180γρ. κριθαράκι

-θυμάρι

-μαϊντανό

-ελαιόλαδο

-νερό

-ζωμό λαχανικών

-χυμό μισού λεμονιού

-αλάτι

-πιπέρι

Αφού κόψουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, τις πατάτες, τα κολοκύθια και τις πιπεριές σε μικρά καρέ, θα τρίψουμε τις ντομάτες χρησιμοποιώντας έναν τρίφτη, θα ψιλοκόψουμε τον μαϊντανό, το πράσο και το σέλερι. Στη συνέχεια, θα βάλουμε λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα, θα ρίξουμε μέσα όλα τα λαχανικά και θα τα σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά. Έπειτα, θα προσθέσουμε την τριμμένη ντομάτα, δύο ποτήρια νερό και τον ζωμό λαχανικών.

Θα αφήσουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλα να βράσει για 10 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ενώ συγχρόνως θα ανακατεύουμε. Εάν κρίνουμε πως είναι απαραίτητο, μπορούμε να προσθέσουμε και επιπλέον νερό. Θα ρίξουμε το κριθαράκι και θα αφήσουμε τη σούπα να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην κολλήσουν τα υλικά μας.

Όταν το κριθαράκι θα έχει μαλακώσει επαρκώς, θα σηκώσουμε την κατσαρόλα από το αναμμένο μάτι, θα προσθέσουμε τον χυμό λεμονιού, το θυμάρι, λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και θα ανακατέψουμε καλά τη σούπα μας. Τέλος, μπορούμε να σερβίρουμε το πιάτο προσθέτοντας στην επιφάνεια της σούπας λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.