Σαρακοστή: Πέντε πράγματα που δεν γνωρίζατε

Μπορεί να γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής οι Χριστιανοί νηστεύουν καθώς και ότι η Σαρακοστή ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για την πιο σημαντική περίοδο νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων και σίγουρα, αξίζει να τα έχουμε κατά νου.

Ιδού, λοιπόν, πέντε facts για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (δηλαδή τη η Σαρακοστή) που ενδέχεται να εκπλήξουν πολλούς και ειδικά, τους νεότερους! 

1. Την αποκαλούμε Σαρακοστή αλλά η νηστεία διαρκεί… 48 ημέρες

Μπορεί η Μεγάλη Τεσσαρακοστή να σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες», ωστόσο, η περίοδος της νηστείας διαρκεί πλέον 48 ημέρες. Αρχικά η διάρκειά της έφτανε τις έξι εβδομάδες αλλά με τον καιρό προστέθηκε μία ακόμη εβδομάδα και έτσι σήμερα, νηστεύουμε συνολικά επτά, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα.

2. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα

Ναι, η Σαρακοστή είναι μια από τις πιο παλιές μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας αφού καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα! Πώς και γιατί νηστεύουμε; Διότι θυμόμαστε τη 40ήμερη νηστεία του Χριστού στην έρημο.

3. Το έθιμο της νηστείας ήρθε από την Αίγυπτο

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι το έθιμο της νηστείας γενικότερα έρχεται από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα, από την Αρχαία Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Αιγύπτιοι νήστευαν για θρησκευτικούς αλλά και για λόγους υγιεινής. Η συνηθεια αυτή πέρασε με τον καιρό στους Έλληνες και τους Εβραίους και εν συνεχεία, υιοθετήθηκε από τους Χριστιανούς.

4. Την 25η Μαρτίου "σπάμε" τη νηστεία (για να φάμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά)

Αν δεν το είχατε συνειδητοποιήσει μέχρι σήμερα, αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου, «σπάμε» τη νηστεία να φάμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Κανονικά, κατά τη διάρκεια της νηστείας, επιτρέπεται να καταναλώσουμε μόνο οστρακοειδή και μαλάκια. Ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όμως, κάνουμε μια εξαίρεση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι πρόκειται για μια γιορτή χαρμόσυνη για τους Χριστιανούς οι οποίο έχουν τη δυνατότητα να φάνε λίγο παραπάνω και να πάρουν μερικές δυνάμεις εκείνη την ημέρα.

5. Λάδι και κρασί μόνο… Σάββατο και Κυριακή

Τέλος, όσοι σκοπεύουν να κάνουν φέτος πρώτη φορά κανονικά νηστεία αξίζει να γνωρίζουν πως η κατανάλωση λαδιού και κρασιού επιτρέπεται μόνο κάθε Σάββατο και Κυριακή καθώς και στη γιορτή των αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Λάδι, λοιπόν, μπορούν να φάνε τις υπόλοιπες ημέρες (σύμφωνα πάντα με την Εκκλησία) μόνο όσοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας και πάντα αφού πάρουν την έγκριση του Πνευματικού τους. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως η λέξη νηστεία παράγεται από το στερητικό «νη-« και το ρήμα «εσθίω» και σημαίνει… απέχω από κάθε τροφή.

2Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το πιο νόστιμο, γρήγορο και νηστίσιμο κέικ σοκολάτας είναι αυτό!

Φτιάξτε το και θα μας θυμηθείτε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πέντε tips για νηστέψετε με άνεση αυτή τη Σαρακοστή

Πώς θα καταφέρεις να τηρήσεις, λοιπόν, φέτος την παράδοση χωρίς να πεινάσεις και κυρίως, χωρίς να ταλαιπωρήσεις το εαυτό σου;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι βιταμίνες που χρειάζεστε όταν νηστεύετε

Κάποιος που επιθυμεί να τηρήσει την παράδοση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Είναι η Σαρακοστή η καλύτερη ευκαιρία για αποτοξίνωση;

Οι ημέρες που ακολουθούν θα έχουν πολλά φρούτα, λαχανικά, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, λαδερά, και φυσικά, όσπρια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρολλάκια με ταχίνι με κακάο

Εύκολη συνταγή, ελάχιστα υλικά -μόλις τρία-  και μια απίστευτη μοσχοβολιά την ώρα που ψήνονται στον φούρνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σαρακοστή: Το μενού της 2ης εβδομάδας

Η Mamatsita ετοιμάζει για εσάς το σαρακοστιανό μενού της εβδομάδας! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να... μαγειρέψετε!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ