Εναλλακτικές συνταγές για το σαρακοστιανό τραπέζι

Έχεις βαρεθεί να τρως συνέχεια τα ίδια και τα ίδια; Μην απογοητεύεσαι υπάρχουν πολλές πρωτότυπες λύσεις, προκειμένου να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου. Βάλε φαντασία, σήκωσε τα μανίκια και ξεκίνα το μαγείρεμα! Δοκίμασε μία από τις παρακάτω εμπνευσμένες συνταγές.

 

Τσουκνιδόπιτα

Πρόκειται για μία πρωτότυπη συνταγή. Μπορεί να μη συμπαθείς ιδιαίτερα τις τσουκνίδες, αλλά η συγκεκριμένη πίτα μοιάζει με χορτόπιτα και δεν θα σε απογοητεύσει.

Υλικά:

χωριάτικο φύλλο
1½ κιλό κορυφές από τσουκνίδες
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κούπα ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τις τσουκνίδες και τις βάζουμε σε βραστό νερό. Τις στραγγίζουμε μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.

Στη συνέχεια, τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε τις τσουκνίδες, το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.

Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα μισά φύλλα λαδωμένα. Απλώνουμε το μίγμα της γέμισης και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία είναι επίσης λαδωμένα.

Χαράσσουμε με μαχαίρι τα κομμάτια στην επιφάνεια της πίτας και αλείφουμε με λάδι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει.

 

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ρόκα

Δοκίμασε μία διαφορετική πιο γευστική εκδοχή της αγαπημένης φάβας, που θα σε εκπλήξει ευχάριστα!

Υλικά:

1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 φλ. φάβα
5-7 φλ. νερό
Αλάτι

Για τη γαρνιτούρα:

2 μεγάλα κρεμμύδια
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ματσάκια ρόκα
1-2 κοφτές κ.γ. ζάχαρη
3-4 κ.σ. σέρι ή ξίδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1/3 του φλιτζανιού λάδι. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το ψιλοκόβουμε και το τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε για δύο περίπου λεπτά. Ρίχνουμε αρκετό νερό, ώστε να καλυφθεί η φάβα και την αφήνουμε να βράσει.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε συχνά με σύρμα για να μη κολλήσει. Χρειάζεται περίπου 1½ ώρα μέχρι η φάβα να διαλυθεί τελείως. Όσο μαγειρεύουμε προσθέτουμε λίγο νερό. Η φάβα θα αποκτήσει υφή ρευστού πουρέ, την αποσύρουμε και προσθέτουμε αλάτι. Την σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε για μία ώρα.

Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τα δύο κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε δύο κουταλιές λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-10 λεπτά ακόμα.

Πλένουμε τη ρόκα και την χοντροκόβουμε. Την προσθέτουμε στο τηγάνι, το σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί, περίπου 6-7 λεπτά. Αλατίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το ξίδι. Γαρνίρουμε με το μίγμα κρεμμυδιού και ρόκας.

 

Βελουτέ σούπα κολοκύθας με φασκόμηλο και καπνιστή πάπρικα

Αυτή η σούπα θα σε ζεστάνει και θα σε χορτάσει, χωρίς πολλές θερμίδες! Έχει πραγματικά ιδιαίτερη γεύση και αξίζει να την δοκιμάσεις!

Υλικά:

1/2 κιλό κίτρινη κολοκύθα σε κομμάτια
1 ξερό κρεμμύδι 
1 πράσο
4 καρότα
1 σκελίδα σκόρδο 
2 πατάτες
1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
2 κ.γλ. μουστάρδα
1 κ.σ. φασκόμηλο ξερό
4 κ.σ. ψίχα πασατέμπο
4 φέτες ψωμί
2 κ.σ. βούτυρο
100 ml  ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά. Αρχικά τοποθετούμε την την πατάτα και στη συνέχεια την κολοκύθα, τα καρότα και το πράσο, ενώ στο τέλος προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μπαχαρικά, τη μουστάρδα και τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε καλά με το ραβδομπλέντερ.

Προσθέτουμε το αλατοπίπερο το υπόλοιπο ελαιόλαδο  και την αφήνουμε για λίγο να βράσει. Έπειτα, προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο και αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά.

Παράλληλα, κόβουμε το ψωμί σε μικρά κομμάτια και τα ξεροψήνουμε σε ένα τηγάνι με μία κουταλιά βούτυρο. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον πασατέμπο!

Σερβίρουμε, προσθέτοντας τα κρουτόν, τον πασατέμπο και την πάπρικα.

4Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Σαρακοστή: Τρεις προορισμοί για οικογενειακές αποδράσεις

Οι κοντινοί προορισμοί με το αυτοκίνητο είναι η καλύτερη δυνατή λύση για να περάσουν όλοι καλά, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5 διατροφικά λάθη που κάνουμε τη Σαρακοστή

Ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να παραμείνουμε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια αυτήν την περίοδο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σοκολατένια τάρτα φουντουκιού με χαλβά με κακάο

Κι αφού η ζύμη της πάστα φλώρας μας είναι τόσο αγαπητή,την περίοδο της Σαρακοστής, η Mamatsita την κάνει σοκολατένια τάρτα φουντουκιού με Μακεδονικό Χαλβά με Κακάο!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υπάρχουν κανόνες για να απολαύσουμε το ούζο ακόμη περισσότερο;

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σαρακοστή: Το μενού της 4ης εβδομάδας

Η Mamatsita ετοιμάζει για εσάς το σαρακοστιανό μενού της εβδομάδας! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να... μαγειρέψετε!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παιδιά και νηστεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το θέμα της νηστείας όσον αφορά στα παιδιά προβληματίζει κάθε χρόνο πολλούς γονείς. Πρέπει να νηστεύουν τα παιδιά;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ