Από τη νηστεία στην κρεατοφαγία: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Τα οφέλη της νηστείας είναι πολλά, καθώς η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό μας. Παρόλα αυτά, η μετάβαση από τη Σαρακοστιανή στην ελεύθερη διατροφή, η οποία συνήθως συνοδεύεται από μερικές διατροφικές ατασθαλίες, πρέπει να γίνεται με προσοχή και ασφάλεια, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δημιουργήσουμε προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Πώς λοιπόν μπορούμε να επανέλθουμε ομαλά στην κατανάλωση των τροφών που είχαμε στερηθεί;

Προκειμένου να διατηρήσουμε την ισορροπία στο σώμα μας είναι σημαντικό, μετά από αυτήν την περίοδο να είμαστε εξίσου προσεκτικοί με τη διατροφή μας και να επιλέξουμε πιάτα και τροφές που δεν θα μας «βαρύνουν». Η σταδιακή επαναφορά του οργανισμού μας στην κρεατοφαγία πρέπει να γίνει σταδιακά, χωρίς υπερβολές.

 

Πείτε «ναι» στις σούπες

Η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά το τέλος της νηστείας, με ένα πιάτο που θα μας προετοιμάσει, τη μαγειρίτσα. Μπορεί να είναι επιλογή για το βράδυ της Ανάστασης, εξίσου σημαντικό είναι όμως, να βάλουμε τις σούπες, στη διατροφή μας και τις επόμενες ημέρες, καθώς είναι ιδιαιτέρως θρεπτικές και θα μας προσφέρουν τα απαραίτητα συστατικά που χρειαζόμαστε χωρίς να μας «βαρύνουν» και να μας προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Πείτε «ναι» στην χορτόσουπα, την ντοματόσουπα και την μανιταρόσουπα, που θα ενυδατώσουν τον οργανισμό και θα βοηθήσουν στην αποβολή των τοξινών.

Είναι σημαντικό ολόκληρη την εβδομάδα που θα ακολουθήσει, να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το μέτρο και να μετριάσουμε τις ποσότητες των τροφίμων που θα καταναλώσουμε. Καλό είναι να εντάξουμε τις σαλάτες στο πρόγραμμά μας και να αποφύγουμε τροφές που θα επιβραδύνουν την πέψη.

 

Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφίμων

Επιπλέον, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να καταναλώσουμε σε λογικές ποσότητες όχι μόνο το κρέας, αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα τυριά που στερηθήκαμε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Η απότομη και υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφίμων μπορεί να μας προκαλέσει δυσπεψία. Προκειμένου, λοιπόν, να αποφύγουμε τέτοια προβλήματα είναι σημαντικό να μην τρώμε βιαστικά και να περιορίσουμε την κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια του γεύματος, καθώς μπορούν να διαλύσουν τα εκκρίματα που είναι υπεύθυνα για την πεπτική διαδικασία και να τη δυσκολέψουν.

Προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα, πρέπει να βάλουμε στο πρόγραμμα πολλά και μικρά γεύματα, που θα μας χαρίσουν ενέργεια και θα μας βοηθήσουν να μην τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες που δεν χρειαζόμαστε. Καλό είναι τα φρούτα να προτιμώνται ως σνακ, ενώ κάθε κυρίως πιάτο να συνοδεύεται από σαλάτα.

Όσον αφορά στην κατανάλωση γλυκών και αλκοολούχων ποτών, πρέπει επίσης να θέτουμε τα όριά μας. Προκειμένου να αποφύγουμε την αφυδάτωση του οργανισμού μας, εκτός από τις σούπες που προαναφέραμε, πρέπει να καταναλώνουμε και επαρκείς ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τέλος, η άσκηση πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει στο καθημερινό μας πρόγραμμα, καθώς θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη φόρμα μας. Ακόμα και μία βόλτα για περπάτημα μετά το γεύμα, θα μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα!

7Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Διαγωνισμός: Οι νικητές που κέρδισαν τις φιάλες από το Ούζο Πλωμάρι για το Σαρακοστιανό τους τραπέζι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tips για εσάς που θα νηστέψετε μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα

Δείτε το ως μια ευκαιρία για αποτοξίνωση, αφού κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας δεν θα καταναλώνετε κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρολάκια λαχανικών (spring rolls) & dip ταχινιού

Αυτά τα ρολάκια λαχανικών με dip ταχίνι είναι ένα από αυτά που ετοιμάζω σε λιγότερο από μισή ώρα και που … εξαφανίζονται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χταπόδι ξυδάτο: Η συνταγή για τον πιο εύκολο ουζομεζέ

Πάντα με συνοδεία Ούζου Πλωμαρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σαρακοστή: Το μενού της 7ης εβδομάδας

Η Mamatsita ετοιμάζει για εσάς το σαρακοστιανό μενού της εβδομάδας! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να... μαγειρέψετε!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γραφικότητα και έθιμα σε ένα μοναδικό Πάσχα στις Κυκλάδες

Στις Κυκλάδες θα περάσεις ένα αξέχαστο πασχαλινό γλέντι. Διότι είναι όμορφα, γραφικά και με μοναδικά έθιμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πώς να προετοιμάσεις το σώμα σου για την Κυριακή του Πάσχα

Υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξουμε, έτσι ώστε να μην είναι απότομη η μετάβαση από τη νηστεία στην ελεύθερη διατροφή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ